Programvareutviklere flokker til iPhone for å lage nye kule, nyttige og interessante programmer. Det skyldes i stor grad at mobilen har blitt godt mottatt i markedet, men det er nok ikke bare selve mobilen som lokker utviklerne.
Blant små uavhengige programvareselskap er det mange som har klart seg godt med friprog-modellen der de deler ut kildekoden og tar betalt for tilleggstjenester. Den modellen passer ikke for alle, og for de gjenværende tradisjonelle små programvareselskapene kan det være hardt å konkurrere i et slikt programvaremarked.
Disse selskapene møter hard konkurranse både fra friprog-selskaper, og fra store etablerte proprietære programvarehus. Svært få av disse småselskapene har ressurser til å etablere effektive og stilfulle betalingsløsninger, og samtidig gjøre seg synlige i det store markedet. Da er det godt å kunne hekte seg på en tjeneste som er både populær og effektiv.
App Store er avdelingen for programvare i Apples nettvarehus, bedre kjent som iTunes Store.
Butikken lar brukere kjøpe og laste ned proprietær programvare utviklet for iPhone. For utviklere er dette en helt ny markedsplass der de kan selge eller gi bort egen programvare.
Prisen på programmene avgjøres helt og holdent av utviklerne selv, som beholder 70 prosent av omsetningen.
Resten av kaka beholder Apple, blant annet for å betale for korttransaksjoner, lagringskapasitet, båndbredde og markedsføring.
Den økonomiske fordelingsnøkkelen er for øvrig lik den selskapet benytter ved salg av digitale musikkfiler, og akkurat som ved kjøp av musikk må brukere opprette konto i iTunes Store for å kunne handle eller laste ned programvare.
Bindingene til iTunes regnes av mange som et stort fortrinn, ettersom nettbutikken store brukerskare har vendt seg til å kjøpe digitale produkter der. Innloggede brukere har registrert betalingskortene sine, og nye kjøp gjennomføres derfor svært enkelt. Det hele gjøres med et par klikk.
Det er enkelt og brukervennlig å handle, og varene kan kjøpes rett fra enheten slik:
De virtuelle dørene i varemagasinet åpnet tidlig om morgenen den 10 juli etter utgivelsen av en oppdatering til iTunes. I begynnelsen var utvalget noe begrenset, men nå halvannen måned senere har sortimentet økt til over 2000 applikasjoner, og tallet øker stadig.
Smarttelefonen iPhone har så langt solgt 12 millioner enheter, og dukker ikke engang opp i oversikten over de meste solgte mobiltelefonene i verden. Etterspørselen regnes likevel som stor, og hvis dagens produksjonstakt og salg fortsetter, vil det i løpet av neste år være solgt hele 40 millioner iPhones.
Dermed fremstår iPhone-plattformen, og i særdeleshet markedsplassen App Store, som noe langt mer spennende enn en liten nisje. For små uavhengige programvareutviklere kan det fort bli deres viktigste plattform og makredsplass.
Det viser også antallet nedlastede programmer, som har forbauset de fleste. Den første måneden lastet brukere ned over 60 millioner programmer, og Apple omsatte for én million dollar hver dag.
Øverste sjef i Apple, Steve Jobs, har uttalt at han tror App Store i fremtiden vil kunne omsette for en milliard dollar årlig.
Tallene bærer bud om et marked som utviklere og programvarehus ikke kan ignorere.
En annen gulrot som kan friste utviklere til å omfavne App Store er kapitalfondet iFund fra investeringsselskapet Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB).
De står klare med 100 millioner dollar som skal sprøytes inn i selskaper som lager nyskapende programvare og komponenter til iPhone-plattformen.
Alle kan laste ned Apples utviklingspakke for iPhone, den såkalte SDK (software developer kit). Likevel er det ingen garanti for at programmene som lages blir akseptert av selskapet og ender opp i App Store-butikken.
Og har et program først blitt godkjent er det ingen garanti for at den ikke kan trekkes tilbake senere.
Apple bestemmer nemlig alt selv, og har full kontroll over hva som tilbys. Brudd på retningslinjene selskapet har utformet har ført til at flere programmer og utviklere er refusert eller utestengt.
Les også:
- [08.07.2013] App Store fem år
- [22.10.2008] Blackberry får egen «app store»
- [04.10.2008] Kan du bli rik som iPhone-utvikler?
- [03.10.2008] Norske iPhone-utviklere satser på spill
- [02.10.2008] Tung prosess å bli iPhone-utvikler
- [01.10.2008] Ingen i Norge satser på iPhone-utvikling
- [25.09.2008] Utviklere protesterer mot Apples App Store
- [15.09.2008] Slik spres «ulovlig» iPhone-programvare
- [15.09.2008] Selger iPhone-programmer i rekordtempo
- [01.09.2008] Microsoft lager egen «App Store»
- [27.08.2008] IBM lanserte Notes-støtte for iPhone
- [19.08.2008] «Alle» vil ha utsolgt iPhone
- [12.08.2008] iPhone-programmer selger for milliarder
- [11.08.2008] Nye iPhone nølende klarert for bedrifter