Hackeren er offer for Pentagons budsjettspill

Gary McKinnon er et offer, mener en annen hacker som også brøt seg gjennom USAs dataforsvar.

3. sep. 2008 - 15:45

Den siktede britiske «Pentagon-hackeren» Gary McKinnon har tapt i alle ankeinstanser, og risikerer når som helst å bli hentet for å utleveres til USA der han står anklaget for terrorisme og kan dømmes til et liv bak murene.

    Les også:

I går var det en demonstrasjon til støtte for McKinnon foran kontorene til innenriksdepartementet i London. Demonstrantene ba statsråd Jacqui Smith sørge for at McKinnon i det minste kan sone sin amerikanske dom i et britisk fengsel, slik at han kan holde kontakt med venner og familie. McKinnons advokat peker på at nederlandske og israelske statsborgere som dømmes i USA, rutinemessig får sone i sine hjemland. Hun legger til at McKinnon nylig fikk diagnosen Aspergers syndrom, og at dette er nok et argument for at han bør få sone i Storbritannia.

Den britiske innenriksministeren har lovet å se alvorlig på henvendelsen.

Et videoopptak av støttedemonstrasjonen for McKinnon er lagt ut på det frivillige nettstedet ireport.com: Gary McKinnon protest at the British Home Office in London.

Det britiske IT-magasinet The Register har i dag offentliggjort et intervju med Mathew Bevan, som midt på 1990-tallet ble avslørt da han brøt seg inn i amerikanske militære IT-systemer på jakt etter spor av Pentagons befatning med UFO-er. McKinnon har også forklart at han lette etter UFO-spor under sine innbrudd. En annen likhet mellom de to tilfellene, er at innbruddene til Bevan ble stemplet som eksempler på kyberterrorisme under en høring i det amerikanske senatet i 1996.

Den store forskjellen mellom McKinnon og Bevan er at Bevan aldri ble siktet i USA, og følgelig heller ikke begjært utlevert. Han ble i stedet straffeforfulgt i Storbritannia. 18 måneder etter siktelsen, ble saken henlagt av britiske myndigheter. Bevan har siden arbeidet som konsulent innen IT-sikkerhet.

Til The Register sier Bevan at McKinnon ble plukket ut blant tusener av Pentagon-hackere til å spille rollen som brikke i et taktisk spill. Bevan mener saken ikke handler om sikkerhet eller kampen mot terror, men om at Pentagon trenger en sak som kan brukes i et spill om forsvarsbudsjettet, for å sikre bevilgninger til å forsvare militære IT-systemer.

Bevan forklarer at Pentagons pc-er og datanettverk ikke er vesentlig bedre sikret i dag enn da han var aktiv hacker. Mange tusen hackere prøvde seg jevnlig – og fortsatt prøver seg – på å forsere sperringene rundt USAs militære. Han mener det er totalt utroverdig å hevde at McKinnon var den eneste de fikk tak i i alle disse årene.

McKinnons sak har versert siden våren 2002.

Bevan peker på at dersom han hadde vært siktet i Storbritannia, ville hele prosessen med rettssak, dom og soning antakelig vært unnagjort for lengst. I stedet får man et politisk skuespill i et fremmed land, og McKinnons sannsynlige skjebne blir å råtne i fengsel til han dør, en straff Storbritannia ikke en gang unner sine mordere.

Les hele intervjuet med Bevan: McKinnon a 'scapegoat for Pentagon insecurity'.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra