JUSS OG SAMFUNN

Telenor må sjekke 700 leverandører

Telenor har gransket arbeidsforholdene hos 160 av 700 leverandører i Bangladesh.

5. sep. 2008 - 07:49

Oslo (NTB-Birgitte Iversen og Bodil Stein): Telenor opplever ikke at bedriften får kjeft, selv om det torsdag ble bekreftet et nytt tilfelle av barnearbeid og farlige arbeidsforhold på en fabrikk som leverer deler til Telenor-eide Grameenphone i Bangladesh.

– Siden juni i år har vi etablert et sett av rutiner som gjør oss i stand til å gripe fatt i slike tilfeller med en gang. Vi har vært på denne fabrikken i dag og vil se nærmere på forholdene der, sa Telenors konserndirektør Jon Fredrik Baksaas etter et møte med Grameenphones største minoritetsaksjonær, fredsprisvinner Muhammad Yunus, i Oslo torsdag.

Baksaas fortalte at han hadde hatt et hyggelig møte med Yunus og orientert ham om arbeidet som er utført siden juni. Da avslørte en dansk TV-dokumentar store mangler ved arbeidsmiljøet hos flere av Telenors underleverandører i Bangladesh.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Han er glad for at det gjøres framskritt, sa Baksaas.

Muhammad Yunus selv hadde ikke tid til å svare på spørsmål fra norsk presse etter møtet med Baksaas. Han skulle rett i møte med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Før møtet sa han at han var skuffet over de nye avsløringene.

– De lovte at det skulle være ryddet opp i, men det har de ikke gjort. Man hadde håpet at etter denne lærdommen ville de være veldig forsiktige, men så skjer det på nytt, sa Yunus til TV 2.

– Kan ikke garantere
Ifølge Telenor-sjefen er arbeidsforholdene på de bedriftene som ble trukket fram i TV-dokumentaren i juni, i dag helt annerledes.

– Det er bygd høyere vegger mellom badene, inngjerdinger og sikringsutstyr, sier han.

Ifølge Baksaas har Telenor og Grameenphone gått igjennom arbeidsforhold ved 160 av de 700 leverandørene. Selskapet som kom i søkelyset torsdag, Gazi Engineering, er ikke en underleverandør til Grameenphone, men en underleverandør til en leverandør av entreprenørtjenester.

– I et land som Bangladesh kan vi ikke garantere at denne typen ting ikke skjer igjen. Men slike avsløringer vil føre til bedre prosesser totalt sett. Vi vet at Bangladesh har denne problemstillingen, og den snus ikke fra en dag til en annen. Det tror jeg svært mange mennesker skjønner. Men vi er en langsiktig satsing i landet som kan gjøre noe med det, framholdt konsernsjefen.

Baksaas mener det er fullt mulig å drive forretning i Bangladesh uten å ty til barnearbeid, men at man ikke kan sikre seg 100 prosent mot at det skjer.

– Nå ser vi framover. Vi arbeider mot at 10 prosent av aksjene skal på børsen i Dhaka, og det vil bli et godt bidrag til den økonomiske utviklingen i Bangladesh.

Norvik fornøyd
Styreleder Harald Norvik i Telenor sa etter møtet torsdag kveld at både Telenor og Grameenphone holder et høyt tempo for å skaffe til veie opplysninger om arbeidsforhold hos leverandører og underleverandører.

– Styret og jeg er fornøyd med det som foregår, men Telenor kan ikke endre hele Bangladesh, sa Norvik til NTB.

Stortingsrepresentant Ågot Valle (SV) tok i NRK torsdag kveld til orde for at Baksaas må kalles inn til møte av nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) for å redegjøre for bedriftens arbeid med å forbedre arbeidsforholdene hos leverandører i Bangladesh.

NRK-avsløring
Det var NRK som avdekket et nytt tilfelle av barnearbeid og farlige arbeidsforhold hos en underleverandør til Telenor-eide Grameenphone.

Ifølge TV-kanalen sitter de på dokumentasjon, bildemateriale og video fra en fabrikk i Dhaka i Bangladesh. Dokumentasjonen viser barn under 14 år som jobber med å lage deler til mobilmaster.

Telenor eier 62 prosent av Grameenphone.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Telenor vil i midten av september gi en status for arbeidet med helse, miljø og sikkerhet både i Bangladesh og i andre land konsernet er etablert.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.