JUSS OG SAMFUNN

Yunus utelukker søksmål mot Telenor nå

Muhammad Yunus presser Telenor, men vil ikke gå til sak.

Forholdet mellom Muhammad Yunus og Telenor har til tider vært turbulent.
Forholdet mellom Muhammad Yunus og Telenor har til tider vært turbulent.
6. sep. 2008 - 10:34

Det er ikke aktuelt å gå til søksmål mot Telenor for å få kontrollen over Grameenphone, ifølge fredsprisvinner Muhammad Yunus.

- Jeg kan ikke utelukke at det kan komme til å skje i en veldig fjern framtid, men søksmål er ikke et virkemiddel jeg ønsker å bruke, sa fredsprisvinner Muhammad Yunus til NTB etter en pressekonferanse i Oslo fredag kveld.

I en pressemelding Yunus og hans rådgiver Vidar Jorgensen førte i pennen og sendte ut torsdag, står det svart på hvitt at juridiske virkemidler må vurderes for å få kontroll over Grameenphone. Fredag modererte Yunus seg betraktelig.

- Det blir ikke noe søksmål. Det er et virkemiddel jeg håper jeg aldri kommer til å trenge å bruke, sa han.

Yunus har ingen direkte andeler i Grameenphone, men står bak 38 prosent av selskapet gjennom Grameen Telecom. Telenor kontrollerer de resterende 62 prosentene. Under pressekonferansen fredag framholdt han at hans innflytelse over det bangladeshiske selskapet er lik null, og at han overhodet ikke aksepterer noe ansvar for ulovligheter knyttet til barnearbeid, arbeidsvilkår og skandalen knyttet internettelefoni.

Ulovlige internettsamtaler, fordi det er i strid med monopolet til det statlige bangladeshiske teleselskapet, har kostet Grameenphone 60 millioner kroner i bøter.

- Telenor bør betale hele dette beløpet alene, fordi Telenor er den eneste ansvarlige part, sa Yunus.

Situasjonen er svært tilspisset mellom de to partnerne, noe som kom til uttrykk da Telenor gikk ut med beskyldninger mot Yunus om at han hadde latt avlytte møtet mellom ham og toppledelsen i det norske konsernet torsdag.

I et internt notat som ved en feiltakelse ble sendt ut sammen med en pressemelding fra Telenor fredag, står det: «Videre ble vi svært skuffet over at det ble gjort opptak av samtalen i vårt møte uten at vi var gjort kjent med det på forhånd. Vi kan vanskelig se motivet for dette og vi finner det direkte uetterrettelig at vi ikke ble gjort oppmerksomme på at det var mikrofoner i rommet».

- Jeg kan ikke kommentere innholdet i dette notatet fordi det er internt. Det var en glipp at det ble offentliggjort, sier informasjonssjef Scott Engebrigtsen i Telenor.

Yunus bekreftet at han brakte en mikrofon med seg og at denne overførte lyd gjennom hele møtet. Det hele er en stor misforståelse, framholdt han fredag og ga etter pressekonferansen uttrykk for frustrasjon over at det var blitt slik.

- Jeg hadde på meg en mikrofon fra en journalist som lager dokumentarfilm om meg. Jeg hadde hatt mikrofonen festet til skjorta hele dagen og glemte å ta den av under møtet. Det var en misforståelse og ingen avlytting, sa han.

Videoreporter Bill Megalos bekrefter historien overfor NTB og vedgår at han lyttet til lyden som ble overført.

- Men det var helt sporadisk for å være klar når de kom ut fra møtet. Jeg gjorde ingen opptak og jeg fikk ikke med meg noen detaljer, sa han.

Megalos og et team fra det amerikanske produksjonsselskapet Aerial Productions har fulgt Yunus i mellom 35 og 50 dager over store deler av verden under arbeidet med dokumentaren.

I pressemeldingen fra Yunus torsdag ba han innstendig den norske regjeringen om å bruke sin eiermakt for å tvinge Telenor til å til å selge en omstridt eierandel i mobilselskapet Grameenphone. Regjeringen kommer ikke til å imøtekomme denne sterke oppfordringen fra Yunus. Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) vil ikke kommentere striden mellom Yunus og Telenor.

- Dette er i første rekke en sak mellom Yunus og selskapet hans og Telenor, sier Brustad.

Allerede til uken skal hun møte ledelsen i Telenor. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.