BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Norge er først ute med å snuse på nye ting

... men vi somler med implementeringen. Ekspertene flokker likevel til Norge for å undervise om Scrum.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. sep. 2008 - 12:10

Selv om smidige utviklingsmetoder ikke er noen nyhet, er det første i de senere år at interessen for dette virkelig har tatt av. Derfor skrev digi.no en artikkel som beskriver hovedtrekkene i den populære Scrum-metoden for et par uker siden.

Denne interessen merker også selskapet Programutvikling, som tilbyr kurs i smidige metoder. Selskapet tar også sin egen medisin og drives nå etter Scrum-metoden.

- Scrum i 2006 var virkelig en sjanse å ta, forteller Jessica Hildrum, administrerende direktør for Programutvikling, til digi.no.

- Det var under et dagsseminar med UML-forfatteren Craig Larman at vi fikk ideen. Det var fantastisk å se at det finnes en tilnærming hvor man inkluderer kunden og er opptatt av hva kunden virkelig har behov for.

Hildrum tok så kontakt med Ken Schwaber, som regnes som en av lederne innen bevegelsen for smidig programvareutvikling og som sammen med Jeff Sutherland utviklet og presenterte Scrum som en formell prosess i 1995.

Det hele endte med at Programutvikling arrangerte selskapets første Scrum-kurs høsten 2006.

- Det var umiddelbar interesse og kurset var utsolgt flere måneder før det gikk av stabelen, forteller Hildrum. Nå arrangerer selskapet et Scrum-kurs med 30 til 60 deltakere i måneden. De er stort sett alltid er utsolgt lenge før kurset gjennomføres.

Programutvikling ble etablert som et konsulentselskap i 1992, men har fra og med 2000 vært et rent kursselskap. Det arranger kurs eksklusivt for utviklere, prosjektledere og toppledere innen IT.

Jessica Hildrum, administrerende direktør i Programutvikling.
Jessica Hildrum, administrerende direktør i Programutvikling.

Selskapet ble valgt ut som gasellebedrift i 2007, og Hildrum tror selskapet også vil bli det i år. Hun mener omsetningen i år vil være på omtrent 35 millioner, mens den i 2005 var på 5,2 millioner. Programutvikling har ti ansatte, og over 40 innleide instruktører.

- Jeg er sikkert på at veksten skyldes at også selskapet jobber smidig. Vi benytter Scrum-teknikker i vår daglige drift, og vi involverer aktivt våre kunder, og arbeider kontinuerlig for å levere når kundene vil ha det, men også kunne endre etter behov. Dessuten har vi en nokså flat struktur i selskapet, forteller Hildrum.

- Det er de på gulvet som er best i stand til å ta beslutninger eller finne på løsninger til utfordringer som oppstår der og da, jeg som leder er minst skikket. En av mine viktigste roller som produkteieren i selskapet, er å fjerne hindringene som Scrum-masteren trenger å få fjernet for at teamet skal kunne jobbe. Det er utrolig morsomt å se hvor engasjerte og lidenskaplige mennesker blir når de får muligheten til å prøve seg, det er det man lærer av. Det dreier seg hele tiden om kontinuerlig forbedring, ta sjanser, gjøre feil og lære av dette, sier Hildrum og mener dette gir en helt annen stolthet blant dem som jobber i teamet.

Hun poengterer at stadig flere arbeidsgivere nevner «smidig» eller «Scrum» i stillingsannonser. Dette tror Hildrum er en god måte å sikre at man får beholde sine beste medarbeidere.

- Det er en morsommere måte å jobbe på, og en fin måte å overføre kompetanse mellom teammedlemmene.

Vi må levere det som kundene virkelig har behov for, ikke bare det vi eller våre guruer mener at er kult I selskapets egen drift inkluderer kundene også før kursene, slik at de kan fortelle om sine behov og ønsker. Selskapet har en egen kompetansegruppe hvor både ansatte, kunder og foredragsholdere bidrar.

- Vi må levere det som kundene virkelig har behov for, ikke bare det vi eller våre guruer mener at er kult, sier Hildrum.

Programutvikling benytter også Scrum-teknikker innenfor selskapets kurslogistikk.

- Det mange oppgaver som går igjen, samt mange ad hoc-oppgaver og noen mer langsiktige oppgaver.

- Vi opererer med ukes-sprinter og forsøker å estimere nok tid til både ad hoc-oppgavene og de mer langsiktige oppgavene. Etter hvert blir man flinkere og flinkere til å estimere hvor store oppgavene er i forhold til hverandre. Vi ser på hvor mye arbeid teamet greier å ta unna i løpet av en sprint og hva som bremser.

- Standup-møter har gitt en helt annen forståelse av hva som skjer i bedriften, man får en mer transparent organisasjon. Man får vite hva de andre jobber med, og kan lettere hindre at flere jobber med akkurat samme oppgave og ikke minst lettere få frem hindringer for å gjennomføre oppgavene. Hvis de ikke avholdes på en stund, har vi opplevd at det blir mange flere spørsmål og usikkerhet om hva som skjer i bedriften..

Retrospektiv arrangeres så ofte som mulig, hvor perioden som har vært, oppsummeres.

- Da er ingenting fredet. Vi kan være kritiske mot hverandre, uten å være slemme. Da kommer det fram behov og mangler og rammer som ikke er godt nok definert, sier Hildrum som mener at tradisjonell prosjektstyring gir en illusjon av kontroll, men ikke tar godt nok hensyn til endringer.

- 30 til 50 prosent av funksjonaliteten i programvareprodukter brukes aldri. Med Scrum, hvor produkteier prioriterer utviklingen etter forretningsverdi, slipper man kanskje på lage unødvendige ting.

Selv om det ikke finnes noen «silver bullet», senker Scrum vannstanden slik at man lettere ser skjærene i sjøen. - Mange har behov for kortsiktige frister for å jobbe effektivt, meg selv inkludert, sier hun.

- Selv om det ikke finnes noen «silver bullet», senker Scrum vannstanden slik at man lettere ser skjærene i sjøen.

Likevel innrømmer hun at Scrum kan være krevende, at metoden krever mer av teammedlemmene og at overgangen i blant kan føles smertefull for ledelsen. Hun mener dessuten at mange utviklere sliter med at ledere ikke forstår deres nye rolle.

- Det forplikter også mer av kunden. Kunden vet sjelden hva de egentlig vil ha når de lager en spesifikasjon, og de må forstå deres ny rolle som produkteier for at de skal kunne hente ut de største gevinstene i prosjektene, sier Hildrum.

- For å få til et godt Scrum-prosjekt, må man først forstå hva det egentlig innebærer. Det tar tid å komme i gang med Scrum, og mange starter derfor i det små.

Hildrum mener at for å kunne jobbe smidig, må man også få på plass Lean, en filosofi som er avledet fra bilprodusenten Toyota. produksjonssystemet til Toyota.

- I Jeffrey Likers bok «The Toyota Way» referer Liker til forskjellene mellom Toyotas Motor Manufacturing North America og Ford Motor Company mission statements. Toyota fremhever viktigheten av å bidra til det samfunnet de er i og å bidra til stabiliteten og utviklingen av sine ansatte . For å være et «Lean» selskap holder det ikke med å innføre prinsippene i produksjonssystemet, men man må omfavne filosofien. Den åpner opp og inkluderer folk og bidrar til engasjement, endringer og forpliktelser, forklarer .

Hun håper å kunne arrangere en lederskapskonferanse om ikke så lenge med fokus på Lean, og gjerne også få med foredragsholdere fra Toyota.

Blant Programutviklings foredragsholdere, finner man flere av autoritetene innen den smidige verden. Hildrum nevner navn som Jeff Sutherland, Mike Cohn og Mary Poppendieck.

- Jeg vet at de elsker å komme til Norge. Dette er fordi det norske markedet er spennende. Vi er først ute med å snuse på nye ting, men ikke alltid først ute med faktisk å bruke det, mener hun.

- Utfordringen i dag er at nesten ingen av dem vi spør sier nei til å komme til Norge. Vi ønsker å være de som er først ut med å kurse om nye teknologier. Vi har flere spennende kurs som fortsatt er i modningsfasen, men vi ser tydelig tegn til økende etterspørsel.

Hildrum er temmelig sikker på at Scrum har kommet for å bli.

- I alle fall inntil neste tilnærming eventuelt kommer. Men jeg tror likevel det som ligger i bunnen, smidigheten, vil vare, sier hun og mener at skandinaviske bedrifter som oftest har et smidigere utgangspunkt enn bedrifter i andre land.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.