BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hjerneflukt og kursfall sliter på VMware

Krisen er langt fra over etter at toppsjef og gründer Diane Greene ble sparket i juli.

12. sep. 2008 - 12:01

En av sommerens viktige begivenheter i den internasjonale IT-bransjen skjedde 7. juli i år: Toppsjef og medgründer Diane Greene i VMware fikk sparken, og ble erstattet av Paul Maratz, kandidaten til hovedeieren EMC.

Påskuddet for å sparke Greene var at hun ikke leverte den veksten eierne forventet. I hennes siste kvartal økte omsetningen med 54 prosent, og hun advarte at omsetningsøkningen de kommende kvartalene ville havne under 50 prosent. Det skal også ha vært et dårlig personlig forhold mellom Greene og EMC-sjef Joe Tucci.

VMwares aksjekurs, som hadde holdt seg i overkant av 60 dollar i mai og juni, men som hadde dalt til i overkant av 50 dollar ved månedsskiftet juni–juli, raste til under 40 dollar da oppsigelsen av Greene ble kjent.

Siden har den stort sett holdt seg rundt 35 dollar. Fra begynnelsen av november 2007, da kursen var rundt 120 dollar, er det et kraftig fall.

Den nye toppsjefen har altså ikke bidratt til å gi markedet ny tro på framtiden. Maratz ble heller ikke spesielt godt mottatt av de ansatte: Før han fikk en ledende stilling i EMC, hadde han i 14 år tilhørt toppledelsen i Microsoft. Han var visepresident, tilhørte den fem mann sterke Executive Committee som sto for Microsofts daglig ledelse, og hadde ansvar for plattformstrategi og utvikling.

For VMware-veteraner, betyr Maritz’ fortid som microsofter noe helt spesielt.

Mens ideene til det som skulle bli VMwares teknologi var under emning – virtualisering på x86-servere – gjennomførte professor Mendel Rosenblum og hans viderekomne studenter fra Stanford University en presentasjon for Microsoft. De ble avvist. De fikk høre at noen i Microsofts toppledelse hadde avfeid hele ideen om å virtualisere x86-plattformen som «dum».

Rosenblum har siden fortalt at det var dette som satte han og hans kone Diane Greene – kjent blant annet som konstruktør av oljerigger – på tanken om å opprette et eget selskap. VMware ble stiftet i 1998, med Greene som toppsjef og Rosenblum som forskningssjef («chief scientist»). Etter hvert tok ideene og teknologien deres IT-verdenen med storm. Microsoft, som for ti år siden avfeide x86-virtualisering som «dum», ser i dag på dette som den viktigste trenden innen IT i dag, og satser milliarder av dollar på å bygge seg opp med sin egen hypervisor, Hyper-V.

Da Greene ble sparket, fikk Rosenblum tilbud, ikke bare om å fortsette som forskningssjef, men også et tilbud om å tre inn i styret. Det avslo han.

Mandag kveld varslet Rosenblum at han forlater VMware helt, for å gå tilbake til Stanford som professor på heltid.

Rosenblum er ikke den eneste hjernen på flukt.

Det er nylig blitt kjent at produktutviklingssjef Paul Chan trakk seg i all stillhet i august. Dette er ikke offisielt bekreftet: Han fortsetter i stillingen fram til oktober. Chan tilkjennes æren for produkter som VMware Workstation, VMware Player og VMware Server. Han kom til VMware i 2001, etter 20 år med forskning og utvikling hos HP.

2. september kunngjorde VMware at Richard Sarwal, som Greene hentet fra Oracle i desember i fjor til stillingen «Executive Vice President of Research and Development», har sagt opp. Sarwal går tilbake til Oracle, der han antakelig får en nøkkeljobb i forbindelse med utviklingen av Oracles egen teknologi for virtualisering.

Det spekuleres i hvorfor Rosenblum ventet i to måneder etter at hans kone ble sparket før han kunngjorde sin egen avgang. Det sannsynlige svaret er at han ikke ville ødelegge for deltakelsen på VMwares store kundesamling i Las Vegas neste uke. Arrangementet, VMworld, antas å ville få 14 000 deltakere. Påmeldingsfristen gikk ut mandag.

Analytikere er delt i sin vurdering av hvordan hjerneflukten vil virke inn på VMware. Noen mener den vil svekke selskapet mot den stadig økende konkurransen. Andre peker på at det er sunt og normalt at veteraner, og spesielt gründere, overlater styringen til andre.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra