En gruppe italienske forskere har demonstrert det de selv kaller for verdens raskeste trådløse nettverk.
Ved å ta i bruk en teknikk kalt Free Space Optics (FSO), skal forskere fra Pisa ha oppnådd en overføringshastighet på hele 1,2 terabit per sekund over en avstand på noen kilometer.
Teknikken kommer særlig til sin rett der bruken av fiberkabler er upraktisk, for eksempel fordi det blir for dyrt. Som navnet hinter til så er kommunikasjon mellom romskip eller satelitter et av teknologiens bruksområder.
Ernesto Ciaramella som leder forskergruppen forteller at teknikken de har benyttet er en kombinasjon av ulike optiske løsninger, og et linsesystem som fungerer som et teleskop. På denne måten skal de ha oppnådd en trådløs overføringshastighet i klasse med fiberoptikk.
Områder som i fremtiden kan dra nytte av denne teknologien skal være videokommunikasjon med høy oppløsning, innen telemedisin og fjernstyrte roboter, skriver den italienske avisen Corrier Della Sera.
Problemet med teknikken er at den krever fri sikt mellom sender og mottaker. Det betyr at regn, tåke, støv og varme kan skape problemer. I tillegg er det begrenset hvor langt man kan sende signalene.
Likevel tror forskerne at dette er begynnelsen på neste generasjons trådløse nettverk.