Aksjekursene stuper, og den finansielle uroen i USA har spredd seg til Europa. Heller ikke Norge slipper unna. I går opplevde Oslo Børs en av de verste handledagene på flere år, med et fall på 4,5 prosent.
– Vi har lenge prøvd å analysere det som skjer i markedet, men hadde ikke ventet at det skulle bli så dramatisk, sier nestleder i IKT-Norge, Fredrik Syversen til digi.no.
Han anbefaler de største norske IT-selskapene om å lage en plan B. Små og mellomstore bedrifter vil slippe billigere unna ettersom de ikke er så konjunkturavhengige.
«Smør og brødselskaper» som Mamut, Superoffice og Visma vil være de minst sårbare i denne prosessen, spår Syversen.
– De som har kunder blant de 50 største selskapene i Norge, enten som driftsleverandører eller konsulentselskaper, bør forberede seg på tøffere tider, fastslår han.
Nedbemanninger og rasjonalisering vil være en direkte konsekvens. Vikarer og innleide konsulenter kan være de første som får merke tøffere tider.
Men Syversen tror ikke vi vil oppleve lignende tilstander som i 2003. Da var bransjen preget av masseoppsigelser, fusjoner og oppkjøp.
IT-bransjen har lært av siste runde og oppnådd en sunnere økonomi fordi de har hatt større fokus på inntjening, mener Syversen.
IKT-Norge merker seg at medlemsbedriftene melder om færre nyansettelser.
– IT-bransjen må heve blikket over matfatet og bli flinkere til å se utover tre måneder og tenke langsiktig – gjerne fem år framover.
Syversen mener at IT-bransjen har mye å hente ut av det offentlige og av den pågående digitaliseringen i helsevesenet.