Oslo (NTB): Personnumrene som Skatteetaten har sendt ut til noen av landets redaksjoner, ligger på en CD-plate som ikke kan åpnes uten kode. Koden var tirsdag kveld umulig å få tak i.
Skatteetaten har sendt ut skattelistene på CD-plater til norske medier. Men en glipp gjorde at etaten klarte å legge ved fødselsnumrene til samtlige av Norges skatteytere.
Ifølge NRK var det minst åtte av landets redaksjoner som fikk tilsendt CD-platene. Men opplysningene ligger ikke åpent tilgjengelig på platene.
For å få tilgang til dataene på CD-platene fra Skatteetaten må man nemlig ha en krypteringsnøkkel som er 30 siffer lang. Denne nøkkelen kan mediene få ved å logge seg inn på etatens nettsted med et passord som etaten har oppgitt. Men tirsdag kveld var det ikke mulig å hente ut krypteringsnøkkelen fra nettsidene til etaten, skriver Aftenposten.
Må redegjøre
Saken er imidlertid så alvorlig at finansminister Kristin Halvorsen har innkalt skattedirektøren til et møte onsdag.
– Jeg har bedt om at skattedirektør Svein Kristensen kommer til Finansdepartementet onsdag for å redegjøre for hvordan dette har skjedd, hvordan feilen kan rettes opp, og sikre at dette ikke skjer igjen, sier hun i en pressemelding.
Halvorsen understreker at hun ser svært alvorlig på at denne type informasjon er sendt ut fra Skatteetaten.
Skatteetaten beklager saken.
– Det har skjedd en feil. Vi har sendt ut et annet datasett enn vi pleier til i underkant av ti aviser, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten.
Hun sier at nye, korrekte skattelister er sendt ut på nytt til de samme avisene. Ifølge Aftenposten.no var det i juni at skattelistene med personnumre ble sendt ut. Det var en reporter i NRK som avslørte saken tirsdag da han skulle sjekke listene.
– Ikke misbrukt
Skatteetaten er sikker på at redaksjonene ikke har misbrukt informasjonen som ble sendt ut, og viser til at alle opplysningene er kryptert.
– Vi har fått klage fra noen aviser om at de ikke har fått opp filene, sier Skatteetatens informasjonsdirektør.
Etaten ser uansett svært alvorlig på saken, og vil onsdag ta kontakt med avisene det gjelder.
– Vi vil anmode alle aviser om å vise ansvarlighet og levere tilbake CD-ene de har mottatt, sier Halvorsen.
Skatteetaten sender hvert år ut lister med nordmenns inntektsopplysninger til norske redaksjoner. Opplysningene brukes blant annet til å lage skattesøk på internett.
– Hvis denne type beskyttelsesverdig informasjon er utlevert i et slikt omfang, så er det en skandale som nå har rammet Norge på samme måte som det rammet Storbritannia, sier Datatilsynets informasjonssjef Ove Skåra til NRK.
Venstre opprørt
I Storbritannia måtte sjefen for toll- og avgiftsdirektoratet gå av som følge av at datalagrede opplysninger om 25 millioner briter kom på avveie.
Skåra sier at personnumre kan misbrukes grovt, blant annet til identitetstyveri. Han sier at staten ved Skatteetaten har et særlig tungt ansvar.
Venstres leder Lars Sponheim er opprørt over saken.
– Som finansminister er Kristin Halvorsen personlig og parlamentarisk ansvarlig for situasjonen som nå har oppstått. Jeg vil ved første anledning stille spørsmål i Stortinget om hvordan dette har blitt mulig, sier Sponheim. Han legger til at Venstre vil vurdere å stille mistillit til finansministeren dersom hun ikke klarer å gi et tilfredsstillende svar.
Les også:
- [16.09.2013] Blottla folkeregistreret
- [28.09.2011] Stjal topp-politikeres personnumre
- [10.10.2008] Nok en gang er sensitiv informasjon på avveie
- [07.10.2008] Norge går snart tom for fødselsnummer
- [27.09.2008] Er fødselsnummeret dødt?
- [19.09.2008] Skatteetaten anmeldes etter CD-rot
- [17.09.2008] Brukte gammelt passord på skandale-CD
- [17.09.2008] Skattedirektøren får beholde jobben
- [17.09.2008] Dette må gjøres etter skattelisteskandalen
- [08.09.2008] - Fordi systemet er slik
- [22.08.2008] Nok en britisk skandale om persondata
- [29.04.2008] Datatilsynet kritisk til ny offentlighetslov
- [21.04.2008] Nordmenn likegyldige til datasikkerhet
- [08.04.2008] Beinharde EU-krav om personvern og nettsøk
- [04.02.2008] Innsiktsløst fra NRK om ID-tyveri