Det statlige norske investeringsfondet Norfund, som har gitt lån til Grameenphone, vil ha svar på hva fredsprisvinner Muhammad Yunus og mobilselskapet har å si om helse, miljø og sikkerhet.
- Vi har hatt en god dialog med Telenor. Vi mener det er en reell vilje til å rette opp det som har vært feil med arbeidsmiljøet i Bangladesh. Nå vil vi gjerne ha svar på hvordan Grameen Telecom utøver sitt eierskap. Dette er slik vi jobber med samfunnsansvar. Hvis det er åpenbare brudd på bestemmelser, kan vi i ytterste instans si opp lånene, sier direktør Kjell Roland i Norfund til Aftenposten.
Formålet med henvendelsen er at Norfund vil forsikre seg om at det stille samme krav til Grameen Telecom som til Telenor når det gjelder standarder og policy på helse, miljø og sikkerhet.
Roland advarer samtidig mot å kritisere investorer i u-land hardere enn det er grunnlag for. Det er vanskelig nok fra før å overbevise investorer om å ta politisk og økonomisk risiko i u-land. De fattige blir hardest rammet dersom investorene holder seg unna, sier Roland.
- Vi investerer for eksempel mye i mikrofinansinstitusjoner. Fattige mennesker som låner penger fra mikrofinansinstitusjoner, følger ikke nødvendigvis internasjonale standarder. I små familiebedrifter er det vanskelig å garantere seg mot for eksempel barnearbeid. Hvis norske bedrifter og investorer bare ser ulemper ved å engasjere seg i u-land, vil det virke avskrekkende, sier Roland. (©NTB)
Les også:
- [25.09.2008] Elendige forhold i mobil-produsentenes fabrikker
- [22.09.2008] Telenor fortsatt best på samfunnsansvar
- [09.09.2008] Telenor krever avklaring fra Yunus
- [06.09.2008] Yunus utelukker søksmål mot Telenor nå
- [05.09.2008] Telenor ukjent med Grameen-søksmål
- [05.09.2008] Grameen Telecom krever aksjeflertall
- [05.09.2008] Telenor må sjekke 700 leverandører
- [04.09.2008] Mer trøbbel for Telenor i Bangladesh