Tenk deg en verden der data er koblet til alt vi ser rundt oss. Bygninger, veikryss, matvarer, andre mennesker. Alt.
En verden der du går rundt og ser både fysiske og virtuelle objekter og personer. Gjennom mobilen, solbrillene eller en annen elektronisk skjerm får du du informasjon og underholdning som visker ut skillet mellom den fysiske og den virtuelle verdenen.
Seniorforsker Michael Liebhold fra det California-baserte Institute for the Future holdt avslutningsforedraget på konferansen IT-tinget i Tønsberg denne uken.
- Den fysiske verden blir den nye webben, og smarte mobiltelefoner blir den nye nettleseren i fremtiden.
De håndholdte enhetene som skal kunne lese av informasjon kaller han «viewfinders». Disse enhetene vil blant annet ha langt bedre optikk enn dagens mobiltelefoner, slik at de kan lese terreng og objekter med god nøyaktiget.
På mange måter snakker han om det motsatte av en virtuell 3D-verden. Fremtidsforskeren tror heller vi vil få et interaktivt lag tredd utenpå den vanlige verden.
- Tenk dere hypertekst satt på fysiske objekter.
Han går rundt og later som han allerede kan se den usynlige informasjonen som han ser for seg.
Skal vi dømme etter Liebholds visjoner vil menneskenes samhandling med den fysiske verden endres dramatisk når ulike informasjonskilder blir koblet til fysiske objekter.
- Det at vi bærer på små enheter gjør at vi kan tenke på verden som et informasjonssted i tillegg til å være et fysisk sted.
Fremtidsforskeren lar seg inspirere av science fiction-serien Star Trek, der elektroniske duppeditter kan lese av og analysere alskens informasjon fra fysiske objekter. De som har sett serien kjenner fantasidingsen «tricorder», som kan gi svar på alt mulig.
- Vi trenger en sånn enhet. Se for dere kvadratmeteren jeg står på. Jeg ønsker å vite alt om den meteren! Jeg ser for meg flere lag med informasjon som er stablet over meg.
Den nye geowebben
En viktig forutsetning for disse mulighetene er at objektene vet hvor de er. De må være stedsbevisste. Det er dette Liebhold kaller for «geowebben», som han regner som en naturlig progresjon fra dagens web. Semantisk web kobles med geografiske data.
- Innen 2015 vil vi få centimenter-presisjon gjennom en teknikk kalt «sensor fusion». De ulike satelittsystemene er nemlig signalkompatible.
Målet er sanntidstilknytning overalt, noe som krever veldig høy presisjon.
Det oppfatter fremtidsforskeren at vi vil få gjennom å koble ulike kilder som GPS, det kommende europeiske alternativet Galileo og ulike andre kilder, inkludert andre bærbare enheter.