Datainnbrudd i Norge for halv milliard

- Vanlige sikkerhetsverktøy holder ikke kriminelle ute av systemene, advarer sikkerhetsekspert Frank Stien

Frank Stien, leder ved Telenor Sikkerhetssenter.
Frank Stien, leder ved Telenor Sikkerhetssenter.
29. sep. 2008 - 08:51

Tusener ble utsatt for datainnbrudd i fjor. En av tre norske virksomheter ble utsatt for en eller annen form for hendelse og de totale kostnadene ble anslått å være 571 millioner kroner.

Ekstra arbeid for å rydde opp etterpå står for hoveddelen av kostnadene. Hele 62 prosent angir at det er konsekvensen av hendelsene, mens ni prosent angir nedetid som viktigste utgiftspost.

Det kommer frem i Mørketallsundersøkelsen som ble offentliggjort av Datakrimutvalget i Næringslivets sikkerhetsråd forrige uke. Undersøkelsen forsøker å belyse forskjellene mellom sikkerhetshendelser som faktisk skjer, og det som blir anmeldt.

Årets undersøkelse estimerer at norske bedrifter utsettes for 4400 datainnbrudd i året. Det er opp fra 3900 tilfeller i 2006 da undersøkelsen sist ble gjennomført. Det er enorme sprik mellom estimatene og antall anmeldte forhold. Politiet har til sammenligning bare registrert 57 anmeldelser om datainnbrudd i samme periode.

Frank Stien, leder ved Telenor Sikkerhetssenter.
Frank Stien, leder ved Telenor Sikkerhetssenter.

Kostnadene disse innbruddene medfører burde alene vært nok til å skremme virksomheter som ikke satser på sikkerhetstiltak, til å ta affære. Men mange vet ikke engang at de har blitt kompromitert.

- Det holder ikke med vanlige sikkerhetsverktøy som antivirus, spamfilter og brannmur, forteller Frank Stien, som leder Telenors Sikkerhetssenter, til Finansavisen.

Han mener skadelig kode kan ligge som en tikkende bombe i systemene. Det kan ta lang tid før kriminelle ser sitt snitt til å tjene penger på å tappe virksomheten for id-er eller annen fortrolig informasjon.

- Før skjønte du det når du hadde besøk av en hacker. Maskinen ble kjempetreg og krasjet. Nå kan en trojaner ligge i systemet ditt lenge og faktisk få maskinen din til å gå raskere, mener Stien.

Stien forteller at noen hackere installerer egen sikkerhetsprogramvare som hjelper til med å holde andre innbruddstyver borte mens de selv boltrer seg.

Telenor mener ansvaret for sikkerheten bør ligge hos ledelsen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- Budskapet vårt er at dette ikke er noe den enkelte IT-medarbeider skal tenke på. Lederne må ta ansvar for datasikkerhet, sier Abraham Foss, leder i Telenor Business til Finansavisen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra