ANALYSER

Innrømmer at OLPC-maskinen er for treg

Nicholas Negroponte gikk hardt ut mot dagens trege PC-er på IT-tinget, men hans OLPC-baby sliter også.

Undertegnede hadde med egen OLPC-maskin til intervjuet med Nicholas Negroponte, og fikk derfor mulighet til å diskutere prosjektet og maskinen litt mer i detalj.
Undertegnede hadde med egen OLPC-maskin til intervjuet med Nicholas Negroponte, og fikk derfor mulighet til å diskutere prosjektet og maskinen litt mer i detalj.
1. okt. 2008 - 12:04

One Laptop Per Child (OLPC) er et prosjekt som satser på å gi alle barn i fattige land hver sin spesialdesignede bærbare PC. Hensikten er å gi de et læremiddel som er pedagogisk tilrettelagt, og som kan tas med og brukes over alt.

Nicholas Negroponte, prosjektets grunnlegger og leder, var i Tønsberg onsdag i forrige uke for å fortelle om prosjektet og dets visjoner.

Han snakket varmt om mulighetene som åpner seg når alle barn får tilgang til kunnskap gjennom en egen datamaskin, og argumenterte sterkt for at alle barn bør lære å programmere.

Negroponte tok også et oppgjør med dagens PC-er, og hvor trege de har blitt.

- «Overvektig» programvare er uakseptabelt, sa Negroponte og hamret løs.

Han mente at funksjonskappløpet må ta slutt, og at denne form for konkurranse etterhvert vil stoppe av seg selv.

- Sannheten er at våre maskiner er tregere, sier Negroponte.

Han mente det var spesielt bekymringsfullt at denne trenden fra PC-verdenen også har fått innpass i den rivende mobilutviklingen som pågår.

Han gir bransjen skylden, og mener at vi har fått lite ut av den raske utviklingen på prosessorsiden.

Med OLPC-maskinen har de bevist valgt å gå for en svakere prosessor. Den kjører «bare» på 433 megahertz, noe som var bra for noen år siden, men som er lite i forhold til dagens maskiner. Fordelen er at den er mye billigere, og at den bruker mindre strøm og genererer mindre varme.

digi.no fikk et intervju med Negroponte etter foredraget, og da fikk vi muligheten til å diskutere prosjektet og maskinen litt mer i detalj. Undertegnede har selv kjøpt en slik maskin gjennom «buy one, give one»-programmet, og har gjort noen erfaringer siden anskaffelsen i april.

7 år gamle Carl Andreas Brenna synes OLPC-maskinen er kul og enkel å bruke, men at den er for treg i forhold til vanlige PC-er.
7 år gamle Carl Andreas Brenna synes OLPC-maskinen er kul og enkel å bruke, men at den er for treg i forhold til vanlige PC-er.

Maskinen er lett og intuitiv å bruke, og det var ikke noe problem å gi den til en syvåring uten å måtte bistå. Sånn sett har OLPC-prosjektet lykkes langt på vei på en av de viktigste områdene. Dersom et slikt laptop-prosjekt skal lykkes, så er man avhengig av at brukerne kan utnytte maskinen uten å være avhengig av ekstern spisskompetanse.

OLPC-maskinen har også mange godbiter som ble tatt flittig i bruk av vår 7 år gamle betatester. Enkle pedagogiske program som gjør det artig å lære matematikk, samt muligheten for å videoblogge med det innebygde kameraet var populært da maskinen ble tatt med på fotballtrening.

Problemet med maskinen er at den er treig. Den tar lang tid å starte opp maskinen, og hvert enkelt program. Dette løses delvis ved at det går raskt å bytte mellom programmene når de først er åpnet, men det oppleves som maskinens største flaskehals.

Negroponte innrømmer at maskinen fortsatt er for treg:

- Vi har så langt mislykkes i å gjøre den rask nok, sier Negroponte til digi.no.

Han mener at problemet ligger i programvaren, og at dette vil bli bedre etterhvert som den oppdateres.

- Vi skal ikke løse dette gjennom raskere prosessor, sier Negroponte.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

OLPC-maskinen er laget for å bli oppdatert underveis, og langt fra alle programmene var klare da den ble lansert.

Programvaren er forøvrig tilgjengelig også for andre maskiner, etter at programvaresjefen Walter Bender trakk seg etter at det ble klart at OLPC-maskinen også skal leveres med Windows.

PC-bransjen lo først da Negroponte erklærte at de skulle lage en liten bærbar PC til fattige barn som bare skulle koste 100 dollar. Det målet har de ikke klart ennå, men resten av PC-bransjen har likevel fått øynene opp. De satser både på å levere små billige bærbare PC-er, og på å nå nye kunder i utviklingsland.

Negroponte er glad for konkurransen, men innrømmer at de ble tatt litt på senga av konkurrentene.

- Vi undervurderte hvor raskt de ville klare å kopiere oss, sier Negroponte.

OLPC-prosjektet viser frem prototype av neste generasjon fordi de ønsker å bli kopiert.
OLPC-prosjektet viser frem prototype av neste generasjon fordi de ønsker å bli kopiert.

Likevel har de vært tidlig ute med å vise frem bilder og prototyper av neste generasjon OLPC-maskin.

- I denne runden satser vi på å kunngjøre tidlig, og nå vil vi at de skal kopiere oss, sier Negoponte til digi.no.

Istedenfor å være en PC-leverandør som skal konkurrere direkte mot de store og etablerte, håper de nå på å påvirke markedet til å gå i «riktig retning». For å få til det, har de blant annet begynt å se nærmere på muligheten for å dele ut sine innovasjoner på maskinvarefeltet.

- Vi vurderer et «hardware open source»-program, sier Negroponte til digi.no.

Organisasjonen har en lang rekke patenter, men må trå litt forsiktig frem fordi de må vurdere konsekvensene av å dele de ut gratis.

- Vi er veldig aktive på patenter, og vi vurderer seriøst å dele de ut, sier Negroponte.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra