JUSS OG SAMFUNN

Hevder at MTU lyver

Kurt Oddekalv og Miljøvernforbundet anmeldte MTU, og anklager mobiloperatøren for å være ute etter hevn.

Kurt Oddekalv ble anmeldt av MTU etter at han demonterte en mobilmast med TV2 på slept. Norges Miljøvernforbund anmelder MTU for brudd på plan- og bygningsloven.(foto: Norges Miljøvernforbund)
Kurt Oddekalv ble anmeldt av MTU etter at han demonterte en mobilmast med TV2 på slept. Norges Miljøvernforbund anmelder MTU for brudd på plan- og bygningsloven.(foto: Norges Miljøvernforbund)
2. okt. 2008 - 10:04

Mobiloperatøren MTU og Norges Miljøvernforbund er i tottene på hverandre etter at Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund demonterte en av MTU's mobilmaster, for så å anmeldte mobiloperatøren for brudd på plan- og bygningsloven.

MTU mener at det ikke var snakk om en demontering, men ødeleggelse. De anmeldte Kurt Oddekalv og Norges Miljøvernforbund, og krever 150.000 kroner i erstatning.

- Vi krever Kurt Oddekalv tiltalt og straffet. Vi er ikke veldig opptatt av å ansvarliggjøre forbundet han har etablert, da vi oppfatter det som lite og dårlig økonomisk stilt, uttalte MTU-sjef Jo Einride Lid Lerheim tidligere denne uken.

Han og MTU hevdet også at Norges Miljøvernforbund ikke gikk til anmeldelse av MTU, og at det hele var et spill for galleriet.

Dette har falt Norges Miljøvernforbund tungt for brystet. I en epost til redaksjonen går de hardt ut mot MTU, og mot digi.no for å publisere MTU's påstand:

Hei!

Viser til din artikkel om at Norges Miljøvernforbund aldri anmeldte MTU mobil for forholdet i Bygdøy alle 39. Vi forlanger at du retter opp din feilaktige artikkel da Jo Lerheim bevist lyver og er ute etter hevn/å sverte Kurt Oddekalv for å redde sin egen bak. Artikkelen din fremstår svært lite objektiv slik den foreligger per i dag.

Anmeldelsen ble levert inn ved Grønnland politistasjon dagen etter at mobilmastene bpent ble demontert. Eneste skadeverk som her er gjort er avklipping av 6 koakskabler. Resten er pen demontering. Antennene ble pent behandlet frem til de i lag med anmeldelsen ble innlevert til politiet som bevis.

Plan og bygningsetaten i Oslo kommune har skriftlig ovenfor redaksjonen i Norges Miljøvernforbund bekreftet at MTU har brutt plan og bygningsloven, bla om fasade endring uten noen form for tillatelse. MTU har forbrutt seg gjennom utbyggingsselskapet som står som leietaker av taket. Utbyggingsselskapet som leietaker er bare en formalitet, da det tross alt er MTU sine master og frekvens.

Når det gjelder erstatningskravet så er dette advokatmat, som forbundets advokat Per Magne Kristiansen vil ta seg av.

Mvh

Snorre Sletvold

Norges Miljøvernforbund/Miljømagasinet

Norges Miljøvernforbund står fast ved at de har politianmeldt MTU, og har sendt redaksjonen en kopi av politianmeldelsen som skal ha blitt levert 15. september 2008:

Oslo Politidistrikt

Postboks 8101 - Dep.

0032 Oslo

Oslo 15.9.2008

ULOVLIG OPPSATTE MOBILBASESTASJONER PÅ TAK i BYGDØY ALLE 37

Norges Miljøvernforbund (NMF) vil herved politianmelde mobilselskapet MTU-Mobil, Postboks 114, Midtun, 5828 Bergen ved direktør Jo Lerheim, for brudd på plan og bygningsforskriftene ved å ha satt opp basestasjon/ mobilantenner ulovlig på et tak i Oslo sentrum.

NMF fikk i sommer melding om at mobilselskapet MTU tok seg til rette og opprettet en basestasjon på taket av Bygdøy Allé 37/39 i solo. Det skal ihht Plan- og Bygningsloven søkes om tillatelse før oppsetting av tekniske installasjoner som denne mobilbasestasjonen, og det skal i denne prosessen sendes ut nabovarsler, hvilket heller ikke er gjort får NMF opplyst fra Plan og bygningsetaten i Oslo kommune.

Basestasjonen til MTU består av en metallboks av en sentral på ca 1,5-2m3 plassert 4-5 meter inn på taket, mast på ca 3,5-4 meter som er plassert på hjørnet ut mot Bygdøy alle og 3 antenner hvor to var montert på mast og en tredje var montert på husvegg.

På det samme taket er det en ny renovert uteterasse for beboerne i Bygdøy Alle 37. En terrasse som er flittig i brukspommerstid. Taket som mobilmastene er montert på er således i aktivt bruk og ikke et dødt tak som ingen bruker, noe som etter vår mening gjør saken svært spesiell.

Mobilmaster fører til helseproblemer

Privatpersoner har i per i dag, slik praksisen er, ikke noe vern mot en uhemmet utbygging, da noen firmaer rett og slett ikke gidder følge loven. Naboer får ikke varsel - eller informasjon. Det er helt texas. Risikoen er etter det NMF mener liten for å bli tatt. Ingen følger med på det, ingen kontrollerer, ingen sjekker, derfor setter Miljøvernforbundet nå fokus på denne problemstillingen.

Stråling fra slike basestasjoner er helseskadelig. I første omgang plager som hodepine, vondt i muskler, konsentrasjonsvansker, uro og søvnproblemer.

Dette er dokumentert i mange vitenskapelige studier. Studier på mennesker som har bodd flere år i nærheten av mobilmaster viser i tillegg stor overhyppighet av kreft. Annen forskning viser sammenhenger mellom slik høyfrekvent stråling og astma/allergi, Alzheimer og autoimmune sykdommer.

Det å bruke mobiltelefonen er et valg man har. Det å bli utsatt for døgnkontinuerlig bestrålning fra mobilmaster må en kunne ha mulighet for å beskytte seg for i sitt hjem. Det viktig at mobilselskaper følger lover og regler og naboer får anledning til å protestere, da i form av at saken først gjøres kjent ved et nabovarsel.

NMF har mandag 15.9 kl 13.00 demontert og tatt med oss de 3 antennene som tilhører denne basestasjonen og leverer disse som bevismateriale til anmeldelsen.

Norges Miljøvernforbund ber politiet om at saken etterforskes, og at selskapet ilegges bøter for brudd på plan og bygningsloven. Undertegnede er på vegne av NMF kjent med det ansvar som innlevering av falsk anmeldelse medfører

Miljøvennlig hilsen

Kurt W. Oddekalv

Leder

Sissel Halmøy

Fagansvarlig

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.