FORBRUKERTEKNOLOGI

Neste Firefox kan fortelle nettsteder hvor du er

Firefox 3.1 skal støtte den geografiske weben, men allerede nå kan teknikken testes.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
8. okt. 2008 - 13:43

Geografisk tilknytning er en egenskap som stadig blir viktigere i websammenheng. Antallet nettsteder som på et eller annet vis integrerer innhold fra tjenester som Google Maps eller Live Maps har vokst kraftig de siste årene, men fortsatt kan mye gjøres.

Standardiseringsorganisasjonen W3C (World Wide Web Consortium) har nylig utarbeidet en foreløpig versjon av Geolocation API Specification, som definerer et programmeringsgrensesnitt som gir skriptkode tilgang til geografisk stedsinformasjon knyttet til vertsenheten.

Dette betyr at nettsteder kan spørre en nettleser som støtter funksjonaliteten om denne har kjennskap til hvor vertsenheten, for eksempel brukerens PC eller mobiltelefon, befinner seg i verden. Lokaliseringsinformasjonen vil vertsenheten kunne hente fra en tilknyttet GPS-mottaker, WLAN-adapter eller ved at brukeren manuelt oppgir dette.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Tanken er at brukeren selv skal kunne avgjøre hvorvidt stedsinformasjonen skal gjøres tilgjengelig for hvert enkelt nettsted.

Foreløpig er det ingen nettlesere som støtter Geolocation API Specification direkte, men Mozilla skal støtte deler av spesifikasjonen med den kommende Firefox 3.1 og i den kommende mobilutgaven av Firefox, som foreløpig kalles Fennec. Brukere av Firefox 3.0.x kan likevel teste teknologien ved å installere et nytt nettlesertillegg fra Mozilla Labs. Dette kalles Geode og kan lastes ned og installeres her.

Hensikten med den tidlige utgivelsen er å gjøre det mulig for utviklere å forberede tjenester allerede nå, i tillegg til å få tilbakemeldinger fra brukere som har testet mulighetene.

Ved lokalisering ved hjelp av WLAN bruker Mozilla Loki-løsningen til Skyhook til å kartlegge WLAN-signalene i området brukeren befinner seg. Dette fungerer både innendørs og utendørs og skal kunne lokalisere brukeren med en nøyaktighet på mellom 10 og 20 meter. Lokaliseringen skal normalt ikke ta lenger tid enn ett sekund.

Loki er basert på en omfattende oversikt over hvor WLAN-aksesspunkt befinner seg, og triangulering mellom disse. Aksesspunktene identifiseres ved hjelp av MAC-adressen. Dekningen i Norge er ifølge oversikten ganske begrenset, men alle kan registrere aksesspunkter på denne siden. MAC-adressen til aksesspunktet man benytter kan finnes blant annet ved å benytte programmet NetStumbler.

Firefox med Geode bommet bare med få meter på kontoret til digi.no under den automatiske stedsbestemmelsen av ved hjelp av WLAN.
Firefox med Geode bommet bare med få meter på kontoret til digi.no under den automatiske stedsbestemmelsen av ved hjelp av WLAN.

Hva er så hensikten med dette?

I denne denne introduksjonen beskriver Mozilla Labs en situasjon hvor en person nettopp har kommet fram til en ny by og besøker en kaffebar eller annet sted med WLAN-aksess. Personen ser etter et bra sted å spise, i nærheten av der han er. Vedkommende tar opp sin bærbare PC eller mobiltelefon og går inn på sitt favorittnettsted over restaurantanbefalinger. Dette kommer da med forslag om spisesteder som er i nabolaget og inkluderer veibeskrivelser dit.

Food Finder er en demo av hvordan dette konseptet kan fungere.

Et annet eksempel på bruk av Geolocation API tilbys av Pownce, en tjeneste som skal gjøre det enkelt å sende blant annet ulike ting, for eksempel musikk, bilder, begivenheter eller melding til sine venner. Lokaliseringsteknologien kan integreres med det som sendes og bidra til å gi et bilde som skal hjelpe brukeren med å oppdage venner og aktiviteter som er i nærheten.

Også Yahoos Fireeagle-tjeneste har støtte for lokaliseringsteknologien.

I motsetning til Firefox 3.1, støtter Geode bare WLAN-funksjonen som integreres med Loki. Når den oppgraderte nettleseren blir klar, skal brukeren også kunne velge å benytte lokaliseringsinformasjon fra en GPS-mottaker. En første betaversjon av Firefox 3.1 skal være forholdsvis nært forestående.

For webutviklere skal det være enkelt å ta i bruk lokaliseringsteknologien. For å hente ut posisjonen kreves det ikke mer kode enn det følgende:

navigator.geolocation.getCurrentPosition(function(pos) {

alert( pos.latitude + ", " + pos.longitude );

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

})

En demonstrasjon av dette finnes på denne siden.

Koden skal fungere både med Geode og med den innebygde funksjonaliteten i Firefox 3.1.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.