BEDRIFTSTEKNOLOGI

Microsofts nye OS er «Windows Container»

Windows Cloud kommer i store «bokser». Hver av de inneholder 2.500 servere.

Microsoft bygger ut nettskyen sin med 10.000 nye servere hver måned. Det er like mange servere som Facebook har tilsammen for å levere sine tjenester til 115 millioner brukere.
Microsoft bygger ut nettskyen sin med 10.000 nye servere hver måned. Det er like mange servere som Facebook har tilsammen for å levere sine tjenester til 115 millioner brukere.
10. okt. 2008 - 16:28

Microsoft skal under utviklerkonferansen Professional Developers Conference i slutten av oktober avduke systemet som foreløpig har gått under navnet Windows Cloud.

Det meste tyder på at det endelige navnet blir Windows Strata, som ikke har noe som helst med skyer å gjøre, men i stedet spiller navnet på et geologiuttrykk for laginndelingen i stein og jord.

På spørsmål fra digi.no er teknologiekspert Rune Zakariassen i Microsoft Norge svært ordknapp når vi spør om Windows Cloud.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

- Det kan vi snakke mer om på PDC og når vi kommer tilbake derfra, sier Rune Zakariassen, fagansvarlig i Microsoft Norge til digi.no.

Han og resten av Microsoft, både i Norge og internasjonalt, har fått munnkurv. I praksis er det bare Steve Ballmer og utvalgte toppledere som slipper små drypp av informasjon om Windows Cloud.

Legger man sammen 2+2, og ser på tidligere uttaleleser er det imidlertid mulig å få et ganske klart bilde av hva Windows Cloud egentlig er for noe.

Windows Cloud blir etter alle solemerker et operativsystem som bare Microsoft selv vil drifte. Det dreier seg om et operativsystem som for andre bare skal være tilgjengelig over Internett - i nettskyen.

Microsoft er ikke det eneste selskapet som jobber med slike løsninger. Google og Amazon.com er eksempler andre aktører som tilbyr eller skal tilby løsninger basert på en nettsky.

Det som skiller Microsoft fra de øvrige selskapene, er at de først og fremst er et operativsystemselskap. De har i alle år levd av å levere et massivt utbredt operativsystem, og nå bruker de den kunnskapen og erfaringen for å bygge en nettsky-løsning som støtter «vanlige» programmer.

Server-containere

Arbeidet med å bygge opp en gigantisk nettsky full av servere har pågått lenge. Det har vært i regi av Live-satsingen, og de tilhørende nettbaserte tjenestene, som for eksempel Live Messenger.

Zakariassen forteller om tre forskjellige «klasser» server-sentre som er bygget på containerprinsippet: Quincy, Chicago og Dublin. Quincy var den første løsningen.

Med Quincy hadde de en løsning der en driftsperson kunne drifte 10.000 servere.

- Den lærte vi mye av, sier Zakariassen.

Han forteller at den var bygd opp med rack med mellom 40 og 80 bladservere per stykk. Det kan høres mye ut, men det var ikke nok.

Rack er ikke kostnadseffektivt, det koster for mye - Rack er ikke kostnadseffektivt, det koster for mye, sier Zakariassen til digi.no.

Det er en sannhet som absolutt ikke gjelder for alle, men når man jobber med så mange servere som Microsoft og noen få andre aktører gjør, så er spillereglene litt annerledes.

- Det skal ikke være nødvendig å gå inn i de, sier Zakariassen.

Det betyr at det blir vanskelig, og i praksis umulig, å bytte ut defekte maskiner. Det er da heller ikke meningen. Når et gitt antall av bladserverne har sluttet av fungere, skiftes hele containeren ut.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Vi kjører til 10-20 prosent av maskinene ikke fungerer lengre, og så kobler vi ut navlestrengen - Maskinvare ryker på et tidspunkt, men det koster for mye å rette det opp underveis. Vi kjører til 10-20 prosent av maskinene ikke fungerer lengre, og så kobler vi ut navlestrengen, sier Zakariassen.

Fordelen med denne løsningen er at plassen utnyttes enda mer effektivt, og at det sammen med administrasjonsløsningene gjør det mulig for en mann å drifte hele 30.000 servere.

Han forteller at de har sluttet å bygge løsninger av Quincy-klassen, og at de i Chicago og Dublin-klassene bygger containere som hver inneholder 2.500 bladservere.

- Dublin-klassen er optimalisering for energikonsum, mens Chicago-klassen er optimalisert for massiv skalering, sier Zakariassen.

For å sette serverantallet i perspektiv, forteller Zakariassen at Facebook, som hadde 115 millioner brukere i april, klarer å kjøre alt av sine løsninger på 10.000 servere.

Det er ikke mer enn hva Microsoft utvider med hver måned.

Vi bygger ut et Facebook i måneden - Vi bygger ut et Facebook i måneden, sier Zakariassen.

Denne utbyggingstakten forventes å øke til det dobbelte om kort tid, det vil si 20.000 nye servere hver måned.

Det trenger de når de skal levere mer enn «bare» egne tjenester i nettskyen , og det er her Windows Strata med all sannsynlighet kommer inn i bildet.

Virtualisering i nettskyen

Nøkkelen til en nettsky-løsning som kan driftes med så lav bemanning, og som kan fungere selv om mange maskiner slutter å virke, er virtualisering.

Microsoft har ligget bak VMware i sin virtualiseringssatsning, men nå satser de på å gjøre et kvantesprang forbi konkurrentene.

I et intervju med digi.no i juni i år, fortalte Rashied Akrum, Microsofts sjef for virtualisering og infrastruktur i EMEA-regionen (Europa, Midt-Østen og Afrika), om Microsofts store virtualiseringsplan.

Rashied kom til Microsoft gjennom kjøpet av Softgrid, en leverandør av virtualiseringsteknologi som fungerer på applikasjonsnivå. Sammen med tidligere oppkjøp, egenutviklede løsninger og Softgrid har Microsoft det de mener er den mest komplette porteføljen av virtualiseringsløsninger:

  1. Servervirtualisering (hypervisor)
  2. Desktopvirtualisering (operativsystem-på-operativsystem)
  3. Applikasjonsvirtualisering (virtuelle «bobler» for applikasjoner)
  4. Presentationsvirtualisering (terminalserver)

Mye av dette har funnet eller vil finne veien inn i Microsofts programvare som selges til kundene, men Microsoft gjorde det klart at de var en bærebjelke i selskapets nettsky-strategi.

- Det var en grunn til at produktet het Softgrid, sa Akrum til digi.no i juni.

«Hosted desktop»

Han signaliserte også at denne nettskyen ville kunne brukes til å installere sluttbrukeres operativsystem, slik at de kan kjøre den rett fra en av Microsofts servere og få skjermbilde, mus og tastatur overført over nettet på samme måte som med en terminalserverløsning.

Vi ser aktivt på «hosted desktop» - Vi ser aktivt på «hosted desktop», sa Akrum den gangen.

Han gjorde det klart at dette var løsninger som skulle fungere både i kundens nett, og direkte på Microsofts store serverparker.

Det tyder på at Windows Cloud inkluderer en «hosted desktop»-løsning, men det er ikke sikkert.

Tredelt servermodell

Microsofts nettskyløsning baserer seg på en tredelt modell, ifølge Akrum:

  1. Fysiske servere
  2. Applikasjonsvirtualisering
  3. Modell-lag

Dette gjør det mulig for Microsoft å gå et skritt lengre enn bare å drifte virtuelle operativsystem, eller å bare installere serverapplikasjoner.

Applikasjonsvirtualiseringen sørger for at serverprogrammene samles i bobler som gjør det mulig å la de flyte fritt rundt på serverparken, mens modell-laget inneholder policy-baserte driftsløsninger som gjør det lett å administrere de.

Utfordringene i slike løsninger er å få paralellprosesseringen til å fungere optimalt. Det er vanskelig nok å få det til å virke på spesialiserte applikasjoner, men blir en virkelig nøtt når man prøver å gjøre det samme med vanlige applikasjoner.

Her har trolig Windows Strata kommet et godt stykke på vei, men hvor langt gjenstår å se. Det får vi nok ingen svar på før Microsoft samler kunder, partnere og journalister til å vise frem Windows Clud (og Windows 7) på PDC i Los Angeles i slutten av måneden.

    Les også:

digi.no vil være tilstede på PDC og rapportere direkte fra Los Angeles.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.