BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kan du laste ned OpenOffice.org 3.0

Den tredje store versjonen av OpenOffice.org lanseres i dag. Nyhetene er mange.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
13. okt. 2008 - 12:38

OpenOffice.org-fellesskapet kunne i dag kunngjøre lanseringen av kontorsuiten OpenOffice.org 3.0. Dette skjer etter at kontorpakken har vært tilgjengelig i to betaversjoner og fire lanseringsutgaver det siste året.

En av de store nyhetene med denne versjoner er at den nå kjøres direkte på Mac OS X med støtte for Aqua. Tidligere utgaver har krevd bruk av X11, noe som har vanskeliggjort installasjonen og begrenset integrasjonen med operativsystemet.

- OpenOffice.org 3.0 er kraftigere enn noen sinne, og med støtte for MS Access 2007 .accdb-filer, forbedret støtte for VBA-makroer og en ny mulighet for å lese MS Office Open XML-filer, er det enklere enn noen sinne å bygge vekk fra MS Office-programvaren, hevder Florian Efffenberger, en av markedssjefene til OpenOffice.org, i en pressemelding.

OpenOffice.org 3.0 har i tillegg til en utseendemessig ansiktsløftning, fått støtte for å vise flere sider på én gang i redigeringsmodus i tekstbehandler-komponenten Writer. Flerspråkstøtten skal være fornyet og det skal være forbedret funksjonalitet knyttet til notater i forbindelse med gjennomlesning av tekstdokumenter. Det skal nå også være mulig å redigere wikidokumenter i Writer for publisering på weben.

I regnearkdelen Calc er det maksimale antallet kolonner utvidet til 1024 per ark. Det er blitt lagt til en funksjon for samarbeid og deling av regneark mellom flere brukere. En annen ny funksjon er Solver, som skal kunne hjelpe brukere med å løse ligninger.

Grafikkprogrammet Draw har får støtte for grafikk i posterstørrelse, opptil 3 kvadratmeter.

Presentasjonsprogrammet Impress har på sin side fått støtte for full tabellredigering inne i presentasjonene.

OpenOffice.org 3.0 Impress
OpenOffice.org 3.0 Impress

I tillegg til disse og en rekke andre nyheter, gjøres stadig mer funksjonalitet tilgjengelig som tillegg til OpenOffice.org. Dette inkluderer en konsoll for Impress, støtte for forretningsanalyse, PDF-import, opprettelse av Hybrid PDF-dokumenter og støtte for ytterligere språk.

- Markedet vårt har vokst, sier Louis Suárez-Potts, sjef for OpenOffice.org-felleskapet.

- Etter hvert som regjering etter regjering, bedrift etter bedrift tar i bruk Open Document Format (ODF), tar de ofte i bruk OpenOffice.org og elsker det, hevder Suárez-Potts.

- Med 3.0, er programmet mer blitt mer interoperatibelt med Microsoft Office, mer kapabel og mer utvidbar. Det frigjør skrivebordet fra leverandørlåsing.

I forbindelse med digi.nos TV-sending om OpenOffice.org 3.0, testet vi hvordan kontorsuiten håndterer Microsoft Office-dokumenter av både den binære og den XML-baserte typen. Vi tok utgangspunkt i en vilkårlig pressemelding vi fikk tilsendt som både en .doc- og en docx-fil. I utgangspunktet skal de to dokumentene vises helt likt, noe som er tilfelles i nyere utgaver av Microsoft Word.

I OpenOffice.org 3.0, også i den lanserte utgaven, er det derimot flere ting som feiler i visningen av .docx-dokumentet. Dokumentet skal få plass på én siden, men i 3.0-versjonen av OpenOffice.org vises alt bortsett fra brevhodet på en ny side. Dessuten vises ikke bildet nederst i dokumentet, som inneholder signaturen til avsenderen. .doc-utgaven av dokumentet vises derimot fint i OpenOffice.org 3.0. Se nedenfor.

Visning av .doc-dokumentet i OpenOffice.org 3.0.
Visning av .doc-dokumentet i OpenOffice.org 3.0.
Visning av .docx-dokumentet i OpenOffice.org 3.0.
Visning av .docx-dokumentet i OpenOffice.org 3.0.

Selv om det ikke var snakk om noe komplisert dokument og virkelig setter OpenOffice.org på prøve, så viser testen at mer arbeid gjenstår før det man kan si at det er vilkårlig om man bruker Microsoft Office eller OpenOffice.org for å vise dokumenter basert på Microsofts nyere formater.

OpenOffice.org 3.0 kan lastes ned fra denne siden til Windows, Mac OS X og Linux. Foreløpig er den nye versjonen tilgjengelig på åtte forskjellige språk, men norsk (bokmål og nynorsk) er ennå ikke blant disse.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.