IT-sikkerhetsselskapet Symantec opplyser i en fersk rapport at antallet zombie-pc-er driver spamnivået mot nye høyder.
En zombie-maskin er en datamaskin som er kapret og under kontroll av ondsinnende med kriminelle hensikter. Eierne av disse maskinene vet som regel ikke at pc-en deres brukes til å sende spam eller fungerer som lagringsplass for suspekte nettsider.
Enorme antall zombier kan være under kontroll av én enkelt person, og slike samlinger kalles gjerne for botnets.
Norges største nettleverandør har den siste tiden fått kjenne hva slike nettverk kan gjøre av skade.
- Botnet er den mest effektive måten å distribuere spam på, fortalte sikkerhetsekspert Frank Stien i Telenor til digi.no, etter at selskapet tidligere i høst opplevde det verste angrepet med søppelpost til sine servere noensinne.
Det som fremstår som en flodbølge av spam kan ramme helt vilkårlig og zombiemaskinene kjenner ingen landegrenser.
Dette er et globalt problem, og Symantec er blant virksomhetene som følger utviklingen fra måned til måned.
Fra juli til august oppdaget selskapet at antallet zombier som sender spam falt kraftig. Nedgangen utgjorde 37 prosent. Men i september steg dette antallet med 101 prosent igjen.
Symantec oppfatter i sin rapport at antallet zombier og mengden søppelpost som sendes henger sammen. 78 prosent av all e-post er nå spam. Samtidig fortsetter antallet spam-meldinger med hyperlinker til fiendlig kode å øke, opplyser de.
De stadig kreative spamforsøkene prøver å lure mottakerne til å bite på kroken og kjøpe produktene det reklameres for. Det amerikanske presidentvalget var ifølge Symantec favorittlokkemidlet for spammerne i september. Samtidig vet avsenderne å utnytte finanskrisen i henvendelser til gjeldstruede.
Det ble også observert forsøk på å selge briller som seg gjennom klær, opplyser sikkerhetsselskapet i sin månedlige spam-rapport for oktober.
Les også:
- [14.11.2008] Verdens verste spammere må flykte
- [09.10.2008] Er e-posten død?
- [08.10.2008] Telenor snakker ut om spam-problemene
- [02.10.2008] Spam-trøbbel for Telenor