Mange har anklaget Microsofts nyere Windows-versjoner for å være oppblåste, at de forsøker å tilby alt på en gang og at de dermed er lite effektive. På samme tid mener mange at det er lite en standard Windows-installasjon kan brukes til, uten at man først installerer ytterligere programvare.
Mange har nok ønsket seg en lettere Windows-utgave, en utgave som ikke har alvorlige begrensninger, men som samtidig er liten og lett nok til å kunne kjøres på begrenset maskinvare.
Det er mulig at Microsoft har gått glipp av en markedsmulighet her, for i piratmiljøer lages og spres det versjoner av Windows som er strippet for svært mye, men som likevel skal kunne brukes til det meste.
Et eksempel på en slik strippet versjon, er MicroXP. Hele pakken, som har blitt utgitt i flere versjoner, er på knapt 100 megabytes. Ferdig installert tar operativsystemet 205 megabytes på harddisken. Det hevdes at den kan installeres på 5,5 minutter i en virtuell maskin i VMware og at den ved første oppstart bruker 39 megabytes av minnet. Dette demonstreres i Youtube-videoen lenger ned.
MicroXP er i dag basert på Windows XP SP3, men for å få installasjonen så liten, er en hel del funksjonalitet blitt skåret vekk. Mye av denne funksjonaliteten er mest relevant i bedriftsmiljøer, men ingen ville vel finne på å kjøre en piratutgave som dette på jobb-PCen?
I en oversikt over hva brukerne ikke kan gjøre, går det fram at MicroXP kun støtter én eneste brukerkonto - Administrator. Dette er selvfølgelig en sikkerhetsrisiko, men samtidig vet man at de fleste Windows XP-brukere, i alle fall i hjemmene, benytter en konto med fulle administratorrettigheter uansett.
Internet Explorer er borte, sammen med den integrerte FTP-støtten. Dette kan erstattes ved å installere for eksempel Firefox eller Opera, eventuelt også et dedikert FTP-program. Dermed kan man fjerne tjenesten Application Layer Gateway som alltid kjøres og bruker minne.
Fordi det meste av Internet Explorer er borte, kan man ikke lenger benytte Windows Update. Mange av oppdateringene kan dog lastes ned manuelt ved hjelp av andre nettlesere, men det anbefales at man ikke gjør det, fordi endringer gjort i enkelte systemfiler for å kunne fjerne andre, da kan bli overskrevet.
Det lille som er igjen av IE, benyttes av en svært enkel nettleser som kalles Browzar. Denne er bare inkludert for å kunne vise kompilerte HTML hjelpefiler (CHM) og til å laste ned en mer komplett nettleser.
I dokumentasjonen til MicroXP heter det likevel at operativsystemet trolig ikke blir særlig tryggere av å laste ned oppdateringene fra Microsoft, siden så mye av det som kan være en sikkerhetsrisiko, uansett er blitt fjernet i denne versjonen.
Støtten for lagring av passord er fjernet, men det ville stort sett bare berørt IE og Outlook Express, som også er fjernet.
Støtten for automatisk avspilling av CD-plater er strippet vekk, det samme er støtten for tidsbestemt kjøring av programvare, for eksempel antivirus-skanninger.
Dessuten er støtten for Remote Desktop og temaer tatt vekk. Standard oppsett for skrivebordet er dermed Windows Classic, men det skal være mulig å installere Windowblinds, som ikke er basert på Theme-tjenesten.
I tillegg er tjenesten som støtter uavbrutt strømforsyning fjernet.
Se MicroXP bli installert
Mer interessant er det hva man faktisk kan gjøre.
Strippingen skal ikke hindre installasjon eller kjøring av vanlig programvare. Det finnes dog enkelte programmer som ikke lar seg installere. Blant programmene som skal kunne brukes problemfritt, er Office 2007.
Til nå skal alle spill som har blitt testet, ha fungert godt, som oftest med bedre ytelse enn andre Windows-utgaver.
MicroXP kan brukes til å få tilgang til andre maskiner i samme nettverk, også om alle kjører MicroXP. Det skal også ha støtte for digitale kameraer og skannere, men bare via USB, ikke Firewire.
Støtten for oppringt Internett er på plass, og Adobe Flash er ferdig installert.
Windows Media Player følger ikke med, men selv den nyeste utgaven kan lastes ned fordi MicroXP støtter Windows Genuine Advantage.
Det finnes som nevnt også flere andre uoffisielle Windows-versjoner. TinyXP ser ikke ut til å være like kompakt, men tilbyr flere valgmuligheter og ekstra drivere under installasjonen.
TinyVista er en versjon av Windows Vista Ultimate Edition som skal være strippet nok til å kunne kjøres greit på maskiner med 256 megabytes minne og Pentium 3-prosessor.
digi.no vil ikke anbefale noen å bruke MicroXP eller lignende produkter. Hensikten med artikkelen er å fortelle at alt tyder på at det er et behov der ute for slike løsninger, et behov som Microsoft ikke har dekket.
Årsaken til at vi ikke anbefaler bruk av MicroXP, er først og fremst fordi MicroXP bryter det med Microsofts lisensbetingelser, selv om du benytter en gyldig lisensnøkkel med tilhørende Windows XP-lisens.
Man kan heller ikke vite om den eller de som har laget dette, har lagt inn ondsinnet kode. Dessuten vil så store endringer som det her er snakk kunne påvirke stabilitet - dog ikke nødvendigvis i negativ retning.