KARRIERE

Finanskrisen har nådd den norske IT-bransjen

Norsk vekstrakett bråbremser, og kvitter seg med mange ansatte.

Før sommeren sloss IT-bransjen om IT-hodene. Nå har virkeligheten snudd seg like brått som det gjorde under forrige nedgangsperiode i 2001 til 2003.

2 av 3 ledige IT-stillinger har forsvunnet, og selv om IT-ledigheten er på et bunnivå forventes det at den raskt kan stige. Statistisk Sentralbyrå har allerede spådd høyere arbeidsledighet.

Flere anonyme tips til digi.no forteller at programvareselskapet Nimsoft kutter dramatisk i staben. Det kan være snakk om så mange som 30 prosent av staben eller 25 ansatte som nå må gå.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Nimsoft er et norsk programvareselskap som leverer systemer for overvåkning av ytelse og tilgjengelighet på IT-infrastruktur. Selskapet holder til på Skullerud, like ved lokalene til gamle Norsk Data, og gründerne har også bakgrunn derfra.

Selskapet har utmerket seg med å vokse kraftig de siste årene, men selv om selskapet nylig har hentet inn 12 millioner dollar for å finansiere ytterligere vekst kan finanskrisen sette en stopper for den.

- Vi er inne i en prosess der vi må redusere kostnader, bekrefter administrerende direktør Anders Grindland til digi.no.

Han vil ikke ut med hvor mange som må gå, men medgir at det er en betydelig andel av staben. Det vil være kutt i alle stillinger fra salg, markedsføring, support og utvikling.

Nimsoft har vokst kraftig de siste årene fra 80 til 170. Snaue 50 sitter på Skullerud, 70 i USA og resten fordelt i verden hovedsaklig til England, Spania, Tyskland og Australia. Nå blir det en runde med kutt i alle landene.

- Man kan bare ta en rask kikk i dagens aviser for å forstå hva slags krise vi nå opplever. Vi merker at vårt salg blir påvirket av uroen, sier Grindland.

Finanskrisen har gjort Nimsoft-kunder usikre, og flere utsetter eller avlyser innkjøpene.

Verden er ikke slik den var for et halvt år siden - Verden er ikke slik den var for et halvt år siden, sier Grindland.

Selv om han understreker at selskapet har god substans og fortsatt tjener penger, vil de være føre var slik at de kan forsvare en sunn forretningsdrift framover.

Selskapet omsatte for 30 millioner kroner i fjor. Opptil 60 prosent av omsetningen kommer fra USA. Det var der finanskrisen startet, og med unntak av Island, er det der krisen har gitt størst utslag til nå.

Nimsoft har vokst kraftig de siste årene, og veksten har blitt slått ihjel av stadig nye rekordtall.

Selskapet omsatte for 132 millioner kroner i 2007, og resultatet før skatt endte med et underskudd på 14 millioner kroner. Dag Lund, en av de norske gründerne, har tidligere fortalt til digi.no at de har prioritert kraftig vekst foran overskudd.

Målet for Nimsoft er å være blant de fire til fem foretrukne leverandørene og å «bli satt på kartet». Nimsoft har allerede blitt nevnt av det internasjonale analyseselskapet Gartner som alternativ på sitt felt.

Spørsmålet nå er om dette er starten på en ny generell oppsigelsesrunde, eller om dette er et særtilfelle fordi Nimsoft er så eksponert mot det amerikanske markedet?

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.