JUSS OG SAMFUNN

Skal tjene millioner på grønn IT

Ementor er blitt 40 år og feirer dagen med grønne vyer og navneendring.

Ementor Community 2008 med fokus på grønn IT samlet over 1.000 ansatte, partnere,kunder og tidligere ansatte
Ementor Community 2008 med fokus på grønn IT samlet over 1.000 ansatte, partnere,kunder og tidligere ansatte
22. okt. 2008 - 11:48

To prosent av verdens CO2 utslipp skyldes IT-industrien. Samtidig viser FN-rapport at det går med 1,8 tonn råvarer for å produsere en PC. Å forlenge levetiden til en PC blir derfor et svært nyttig miljøtiltak.

Greenpeace estimerer at 75 prosent av alt europeisk IT-utstyr ikke blir resirkulert og ingen vet hvor det havner. Også i Norge ligger det haugevis med utrangerte skjermer rundt om i bedrifter. Det ønsker Ementor å gjøre noe med.

IT-giganten, som endrer navn til Atea fra 1. januar til neste år, skal gjøre butikk på grønne IT-løsninger. To prosent av verdens CO2 utslipp skyldes IT-industrien.

Selskapet regner allerede til neste år å spare 40 millioner kroner med konseptet Goitgreen.

I disse dager kjører Ementor sin Norgesturne og besøker ni byer fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, der de legger fram konkrete tiltak om hvordan de kan samarbeide med kunder for å fjerne gammelt utstyr.

Markedsdirektør Dag Fodstad har allerede fått et hundretalls kunder med i goitgreen -konseptet
Markedsdirektør Dag Fodstad har allerede fått et hundretalls kunder med i goitgreen -konseptet

Ementor har utviklet et logistikk- og servicesenter som håndterer alle typer IT-utstyr fra planlegging via utrulling og avhenting og miljøvennlig destruksjon

Ideen er å forenkle norske bedrifters håndtering av IT-produkter gjennom hele livssyklusen – alt fra kjøp av utstyr til avhenting av gammelt ustyr.

- Vi har allerede fått et hundretalls kunder som ønsker å kvitte seg med utrangert IT, forteller markedsdirektør Dag Fodstad i Ementor til digi.no.

Med 26.000 kunder i Norden og Baltikum er potensiale stort for Ementor.

For 1.300 kroner kan kundene kvitte seg med 400 kilo av gammelt utstyr.

- En PC har en levetid på mellom tre til fem år ute i bedriftene og mye av utstyret er like bra og kan selges videre til Øst-Europa eller andre deler av verden, sier Fodstad.

Han tror at selskapet innen 2010 kan tjene opptil 300 millioner kroner på miljøtiltaket.

Ementor tilbyr kundene en økonomisk godtgjørelse for brukt IT-utstyr som bærbare og stasjonære datamaskiner, skjermer og tastatur som kan selges videre. Kunder som blir med i den grønne loopen kan genere store inntekter fra videresalget av brukt IT-utstyr.

Det brukte utstyret blir sendt til Ementors fabrikk i Sverige som klargjør PC-ene til videre bruk. Er det sikkerhetssensitvt innhold vil dette bli håndtert av spesialister.

Fabrikken i Riga legger inn det som krever av nye applikasjoner for videre bruk.

Fodstad anslår at rundt 50 prosent av alt IT-utstyr som mottas kan bli brukt på nytt eller solgt videre.

I dag finnes det anslagsvis 1 milliard datamaskiner i verden, men dette antallet vil i følge Gartner fordobles bare i løpet av de neste fem årene. Cirka 200 millioner datamaskiner oppgraderes hvert år, men minst 20 prosent vil kastes på søppelfyllingen.

- At vi kan være med på å øke livstiden for PC-er og samtidig tjene på det, er veldig motiverende, sier Fodstad til digi.no.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Ementor hevder at de ikke merker noe til finanskrisen. Tvert imot ser IT-giganten svært lyst på framtiden og miljø blir et viktig forretningsområde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.