Neste uke arrangerer Microsoft utviklerkonferansen Professional Developers Conference (PDC) i Los Angeles. Dette er en konferansen selskapet kun arrangerer når det har ekstra mye å fortelle.
At det er tilfellet denne gang, er det ingen tvil om.
De som framstår som det viktigste temaet denne gang, er ikke overraskende Windows 7. Dette blir etterfølgeren til Windows Vista og ventes å bli lansert en eller annen gang neste år. Kanskje Microsoft vil fortelle noe mer om dette også under konferansen.
Blant temaene som Microsoft har offentliggjort at blir omtalt vedrørende Windows 7, er nye programmeringsgrensesnitt for kontekstbevisste applikasjoner og tekst og grafikk, i tillegg til multi-touch.
En tidlig testversjon av Windows 7 skal være med på en USB-harddisk som vil bli delt ut til alle PDC-deltakerne.
Det andre store temaet under PDC er Cloud Services. Microsoft skal trolig lansere selskapets nettsky-løsning, det spesielle operativsystemet som trolig får navnet Windows Strata. Etter det digi.no har forstått, vil verktøy for å lage programvare til Windows Strata være blant det PDC-deltakerne få utlevert.
Microsoft skal også snakke en hel del om det som i alle fall så langt har blitt kalt for «Oslo». Dette er kodenanvet på en modelleringsplattform som i hovedsak skal bestå av et verktøy som hjelper brukere med å definere og samhandle med modeller, et språk, «M», som skal hjelpe en med å opprette og bruke tekstbasert, domenespesifikke språk og datamodeller, samt et relasjonsbasert forråd som gjør modeller tilgjengelig for både verktøy og plattformkomponenter.
Det er ventet at Microsoft vil fortelle noe om neste versjon av Office, altså Office 14, som trolig også vil kunne brukes via nettleseren, omtrent som Outlook Web Access gjør i dag. Dette forteller Steve Ballmer, toppsjef i Microsoft, i et intervju med ComputerWeekly.com.
Et annet tema som temmelig sikkert vil komme opp, er Visual Studio 10 (VS10). Utviklingsverktøyet skal blant annet få bedre støtte for parallellprosessering gjennom teknologier som Concurrency Runtime, .NET Framework-biblioteker som Task Parallel Library (TPL), Parallel LINQ (PLINQ) og Parallel Pattern Library (PPL), som er beregnet for bruk i systemspesifikke C++-applikasjoner, og i verktøy for debugging og ytelsesanalyse.
VS10 skal også inkluderer Windows Installer XML (WiX), som benyttes for å lage installasjonspakker for distribuering av programvare. WiX basert på åpen kildekode og benyttes allerede av Microsoft i installasjonspakkene til Microsoft Office 2007, Silverlight og Windows Live Messenger.
Det er også ventet at VS10 vil leveres med det populære JavaScript-bibliotektet jQuery. Dette fortalte Microsofts Scott Guthrie i dette blogginnlegget i slutten av september.
VS10 skal også inkludere den nye funksjonaen Rule Sets, som skal gjøre det enklere å administrere, konfigurere og vedlikeholde regler.
Debuggingsfunksjonaliteten skal være forbedret, noe som blant annet inneholder vinduet for stoppunkter og en ny «mixed-mode» debuggingsfunksjon.
Dessuten vil Microsoft fortelle om nyheter i blant annet .Net Framework 4.0, Silverlight 2.0, SQL Server 2008, ASP.NET 4.0 og Live-tjenestene.
Les også:
- [26.11.2009] Ny drakt for Microsoft-prosjektet «Oslo»
- [29.10.2008] Ny Windows Server for web og det virtuelle
- [28.10.2008] Windows 7 blir raskere enn «uferdig» Vista
- [27.10.2008] Vil fremme utvikling på tvers av nettlesere
- [14.10.2008] Microsoft har døpt Windows 7
- [13.10.2008] Microsoft utfordrer med Silverlight 2.0
- [10.10.2008] Microsofts nye OS er «Windows Container»
- [06.10.2008] Tåkeprat om Windows i nettskyen
- [29.09.2008] Microsoft deler ut Windows 7 i oktober
- [03.06.2008] Presenterte «kodenavn Oslo» i Oslo