RESULTATERFINANS

Selv Microsoft tråkker på bremsen

Steve Ballmer leverte kjemperesultat, men merket finanskrisen. Windows-salget var en nedtur.

Microsoft-sjef Steve Ballmer er kjent for å være en energisk og pågående mann, men nå har selv han tråkket på bremsen for å sikre at Microsoft møter finanskrisen på en god måte.
Microsoft-sjef Steve Ballmer er kjent for å være en energisk og pågående mann, men nå har selv han tråkket på bremsen for å sikre at Microsoft møter finanskrisen på en god måte.
24. okt. 2008 - 08:00

Verdens største programvareselskap, Microsoft, har lagt frem tallene for det som er deres regnskapsmessige førstekvartal.

Det skjer midt oppi en pågående finanskrise, og det store spørsmålet aksjonærer og analytikere stiller seg om hvert selskap er om, og i såfall hvor hardt, selskapet merker finanskrisen.

- Vi, som de fleste andre selskaper, så en oppbremsing, spesielt på slutten av kvartalet, sier Chris Liddell, finansdirektør i Microsoft til Associated Press.

Han bemerket at det var de små og mellomstore kundene som var mest påvirket av finanskrisen, og at det ga ekstra utslag fordi disse selskapene gjerne tar beslutninger på en månedsbasis, istedenfor på en litt mer langsiktig basis slik de store selskapene gjør.

Her er det forøvrig verdt å merke seg at amerikanske IT-selskaper har en helt annen definisjon av hva et mellomstort selskap er. Svært få, om noen, norske selskap regnes som store etter amerikanernes målestokk, og de aller fleste norske selskaper går innunder kategorien små selskap.

Microsoft skal kutte driftsutgiftene sine med mellom 400 og 500 millioner dollar i løpet av regnskapsåret. I motsetning til andre store IT-selskaper, som for eksempel Yahoo, skal det ikke være snakk om oppsigelser, men Microsoft setter bremsene på i rekrutteringen av nye folk.

- Vi tilpasser forretningen til det økonomien måtte bringe, sier Liddel.

I tillegg skal de kutte i markedsføringsutgiftene, samt senke tempoet i å bygge ut sine massive datasentre. digi.no har tidligere skrevet at Microsoft ruller ut 10.000 nye servere hver måned, og at de hadde ambisjoner om å doble det til hele 20.000. Hvor mye de kutter i denne utviklingstakten er ikke kjent.

Microsoft har vært en pengemaskin av de sjeldne helt siden selskapet ble stiftet. Det vekker derfor oppsikt at programvaregiganten nå setter bremsene på.

Microsoft omsatte for 15,1 milliarder dollar i sitt siste kvartal, noe som var en fremgang på 9 prosent fra året før. Overskuddet endte på 4,37 milliarder dollar.

Microsoft henter mye av sine inntekter fra flerårige kontrakter med bedriftskunder, og en 20 prosent vekst i dette markedet sikrer fortsatt gode inntekter på salget av servere og kontorstøttesystemet Office.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Server-divisjonen omsatte for 1,2 milliarder dollar, en fremgang på 20 prosent. Samtidig så steg inntektene fra salget av Microsoft Office med 23 prosent og endte på 3,3 milliarder dollar.

Windows-divisjonen derimot, hadde en nedgang i fortjenesten. Den endte på 3,3 milliarder dollar, ned 4 prosent fra samme kvartal i fjor. Nedturen skyldes den raske fremveksten av «notebooks», små billige bærbare som ikke er kraftige nok til å kjøre Vista.

Dette resulterte i at omsetningen fra PC-produsenter som Dell og HP falt med 1 prosent.

Nettdivisjonen fortsetter å tape penger. Underskuddet ble økt fra 480 millioner dollar, fra 270 millioner for et år siden. Det skjer på tross av at omsetningen fra webannonser økte med 15 prosent. Finansdirektør Lidell trøster seg med at det er mye bedre enn Yahoo, som bare hadde en økning på en prosent.

Finansdirektøren gjorde det også klart at Microsoft forventer en svakere vekst i det pågående kvartalet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.