Det Trondheimsbaserte IT-konsulentselskapet Acando (tidligere Abeo) utvikler for tiden landets største system basert på fri programvare.
Kunden er Helse Sør-Øst, som har bestilt en saksbehandlingsløsning for refusjon av utgifter i forbindelse med reise til og fra behandlingssted.
De regionale helseforetakene overtar saksbehandling av refusjon av reiseutgifter fra Nav den første januar 2010. Da vil 200 saksbehandlere over hele landet ta systemet i bruk.
Løsningen baserer seg på åpen kildekode med programvare fra Sun Microsystems og Alfresco, og skal leveres med Avella, Sun Microsystems og Redpill Linpro som underleverandører.
Kontrakten er verdt 40 millioner kroner fordelt på utvikling, innføring og forvaltning over en periode på fem år. Med i avtalen er en opsjon på forlengelse som er verdt ytterligere 15 millioner kroner.
Rundt ti personer arbeider nå med løsningen som skal være klar til testkjøring første september neste år.
- Dette er den første store kontrakten der man leverer et forretningssystem med mange sluttbrukere. Det viser at fri programvare er på vei oppover i IT-verdikjeden, sier direktør for Friprogsenteret, Heidi Arnesen Austlid til Finansavisen.
Austlid legger til at fri programvare tidligere stort sett har dreid seg om infrastruktur og backoffice-systemer. Særlig fornøyd er Austlid med at det nå er helsevesenet som har satset på friprog.
Det viser at fri programvare er sikkert nok og stabilt nok for svært kritiske brukere - Det viser at fri programvare er sikkert nok og stabilt nok for svært kritiske brukere, sier hun til Finansavisen.
Acando-sjef Aasmund Frøseth sier til avisen at han håper prosjektet kan danne grunnlag for et bibliotek med komponenter for helsevesenet basert på åpen kildekode, og støttes av fornyingsminister Heidi Grande Røys.
Røys forteller at regjeringen ønsker økt bruk av fri programvare i offentlig sektor, og håper at dette prosjektet kan bane vei for ytterligere satsing på friprog i offentlig sektor.