BEDRIFTSTEKNOLOGI

Windows 7 blir raskere enn «uferdig» Vista

Microsoft innrømmer Vista-tabbe. Med Windows 7 skal alt være klart til lanseringen.

Slik kan skrivebordet i Windows 7 se ut. Gadgets legges rett på bakgrunnen.
Slik kan skrivebordet i Windows 7 se ut. Gadgets legges rett på bakgrunnen.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. okt. 2008 - 21:14

Microsoft har i dag sluppet den første testversjonen av Windows 7, neste versjon av selskapets operativsystem, som er beregnet for et forholdsvis bredt publikum, nærmere bestemt deltakerne ved Microsoft Professional Developers Conference (PDC) som arrangeres i Los Angeles denne uken.

digi.no er tilstede på PDC og rapporterer direkte fra hele konferansen. Her kan du lese om Windows Azure, Microsofts nye operativsystem for nettskyen som ble lansert tidligere denne uken:

Den kommende Windows-versjonen ble introdusert under dagens hovedtale av Microsofts Ray Ozzie og Steve Sinofsky.

Deler av pressen fikk presentert Windows 7 noen dager i forveien, men uten å få lov til å publisere noe før nå. Det var også fotoforbud under det mest av presentasjonen, som ble ledet av Microsofts sjef for Windows Product Management, Mike Nash.

Nash innledet gjennomgangen med å fortelle om trender i markedet, blant annet at stadig kraftigere maskinvare gjør det mulig å gjøre mer med lyd og video, at man har fått nye metoder for bruker-maskin-oppleven gjennom blant annet multitouch-teknologier, men også at en trend går mot billigere PC-er, netbooks av samme type som for eksempel Asus Eee.

Nash fortalte også at 64-bits programvare brukes stadig mer, ikke minst av konsumenter som stadig oftere kjøper PC med 4 gigabyte minne eller mer.

Deretter tok Steven Sinofsky over. Han er sjef for Microsofts Windows og Windows Live Engineering Group.

Sinofsky kom raskt med en innrømmelse.

Vista føltes ikke ferdig ved lanseringen - Vista føltes ikke ferdig ved lanseringen. Det var problemer med drivere og kompatibiliteten med applikasjoner. Med Windows 7 skal økosystemet rundt også være ferdig før lanseringen, sa Sinofsky.

Han innrømmet ogsåat kompatibilitetsproblemene med UAC (User Account Control) har blitt like berømte som Clippy, figuren som skulle hjelpe brukerne i flere utgaver av Microsoft Office. Problemet var bare at den var langt mer irriterende enn hjelpsom.

- Windows 7 får samme drivermodell som Windows Vista. Det er ikke nødvendig å bryte med ting for å ha noe nytt. Hvis det virker i Vista, skal det også virke i Windows 7, sa Sinofsky.

Det virker nå som om Microsoft har brukt en hel del tid på hva som kan gjøres bedre med Windows 7 og hvordan dette skal gjøres.

Steven Sinofsky i Microsoft
Steven Sinofsky i Microsoft

- Vi skal forstå fra ende til ende hva vi ønsker å bygge. Det handler om å lære, blant annet organisering av teamet, men også å lage en plan med spesifikasjoner. Så må man se på hva som skjer hvis det og det endres, fordeler og ulemper og risikoer for utviklere og brukere. Vi ønsker ikke at alle brukerne skal være testere, fortalte Sinofsky.

Det er omtrent tusen utviklere involvert i utviklingen av Windows 7.

Microsoft har undersøkt hva brukerne gjør med sine PC-er. Blant annet har man funnet ut at brukerne elsker å tilpasse Windows til sine egne ønsker. For eksempel endrer 95 prosent av Windows-brukerne bakgrunnsbildet, 40 prosent gjør dette minst én gang i måneden. Man har også funnet ut at det er de mest tekniske brukerne som er mest tilbøyelige til å ha en ensfarget bakgrunn.

- Sannsynligheten for at konsumenter kjøper en bærbar er nå på 66 prosent. Dette er stort sett ikke en maskin som erstatter den man har fra før, men i stedet en ekstra maskin. Likevel er det bare 1,5 prosent av brukerne som benytter den som en ren surfemaskin. Lavere priser er dessuten med på å forsterke denne trenden, sa Sinofsky.

Versjonen som i dag ble tilgjengelig, kalles en pre-betaversjon. Microsoft har ikke rukket å få ferdig den første betaversjonen til denne konferansen, men det er ventet at betaversjonen vil komme senere i år. Denne betaen vil ha et innebygd feedback-verktøy som registrerer masse statistikk om bruken, blant annet antallet programmer som kjøres og oppstartstiden.

Mange har klaget over ressurskravene til Windows Vista. Ifølge Sinofsky vil Microsoft med Windows 7 senke minnebehovet, harddiskbruken ved blant annet indeksering og strømforbruket ved blant annet DVD-avspilling.

Oppstartshastigheten skal økes, mens startmenyen og oppgavelinjen skal være mer lydhøre og reagere kjappere når brukeren klikker på disse. Det skal ta kortere tid for enheter som kobles til blir klare. Dessuten skal Windows 7 støtte 256 prosessorer.

Sinofsky fortalte at han selv benytter Windows 7 pre-beta på en liten PC (netbook) med 1 gigahertz prosessor og 1 gigabyte RAM.

En del av funksjonaliteten som ble presentert under denne seansen, er ikke med i testversjonen som nå er tilgjengelig.

Linda Averett er blant dem som er ansvarlige for brukeropplevelsen i Windows. Hun startet foredrag med litt statistikk.

70 prosent av Windows-brukerne har mellom 5 og 15 vinduer åpne til enhver tid - 70 prosent av Windows-brukerne har mellom 5 og 15 vinduer åpne til enhver tid, men bruker egentlig bare noen få av dem. Dette gjør det ofte vanskelig å holde orden på vinduene, sa Averett.

Hun fortalte at Windows 7 nå kan vise et felt med miniatyrutgaver av alle vinduene, og holder musen over et av miniatyrbildene, forhåndsvises vinduet raskt i full størrelse. Dette er gjort fordi miniatyrutgavene rett og slett blir for små noen ganger.

Mange brukere av programvare benytter et ganske begrenset antall av funksjonene i programmet, men til gjengjeld benyttes disse svært ofte. Windows 7 skal gi raskere tilgang til disse funksjonene ved hjelp av «Jump lists».

Klikker man på et av de åpne programmene som er listet i oppgavefeltet i Windows 7, får man opp en liste med de siste funksjonene som har vært åpnet i hvert program. For eksempel kan man i Windows Media Player skifte til neste låt uten å måtte gå inn i selve vinduet til programmet. Disse sprett-opp-listene skal også være tilgjengelige for programmer som er listet i startmenyen.

Jump Lists skal gi raskere tilgang til mye brukt funksjonalitet i programvaren. Her fra startmenyen.
Jump Lists skal gi raskere tilgang til mye brukt funksjonalitet i programvaren. Her fra startmenyen.

Stadig flere har mer enn én PC hjemme, men støtten for å knytte sammen disse er kanskje ikke så brukervennlig.

Med Windows 7 innfører Microsoft teknologien HomeGroup, som ifølge selskapet skal gjøre det enklere å få tilgang til og utveksle data mellom maskiner i hjemmenettverket. I alle fall hvis PC-ene kjører Windows 7. Det loves at deling av filer skal gå like smidig som om filene skulle ligge på samme harddisk.

Med i HomeGroup vil også eventuelle skrivere knyttet til PC-er automatisk deles. Dersom en bruker av en bærbar bedrifts-PC tar bruker PC-en hjemme, skal den ved hjelp av HomeGroup automatisk endre standardskriver til den riktige, enten det er i hjemmet eller på arbeidsplassen.

En annen nyhet som kommer i Windows 7 er Libraries. Dette er samlinger av innhold og dokumenter som brukeren oppretter. Disse kan gå på tvers av fysiske lagringsplasser og er i praksis virtuelle filsystemer. For eksempel dersom man i hjemmenettverket har musikk på flere maskiner, kan man samle dette i et felles musikkbibliotek. Det skal være mulig å søke på tvers av både fysiske lagringsplasser og PC-er, og det loves at dette skal gå svært raskt.

Windows 7 innfører dessuten en funksjonalitet i skrivebordet som er velkjent fra en del konkurrerende løsninger, samt fra tredjepartsprodukter til Windows.

Det ene er muligheten til å flytte programmene på oppgavelinjen slik brukeren ønsker. Dette er noe som har vært savnet siden oppgavelinjen ble innført.

Med Aero Snaps vil vinduene kunne smekkes på plass til skjermens kanter, omtrent som en magnet. Drar man to Windows Utforsker-vinduer til hver sin side, vil hver av vinduenes størrelse automatisk tilpasses halvparten av skjermen. Vinduene kan maksimeres ved at det dras til toppen av vinduet, og gjenoppretter opprinnelig størrelse når det dras ned igjen.

Nederst i høyre hjørne på skjermen er det et felt som gjør alle vinduer helt gjennomsiktige, slik at skrivebordsflaten blir synlig. Samtidig går Microsoft vekk fra tanken om å samle gadgets i et eget sidefelt. I stedet plasseres miniprogrammene direkte på skrivebordsflaten.

Årsaken til at Microsoft har gjort dette, er at stadig flere får bærbare PC-er med begrenset skjermstørrelse. Ved å fjerne sidefeltet sparer man plass, men de informerende gadgetene er nesten like tilgjengelige ved hjelp av muligheten til å gjøre vinduene transparente.

En annen funksjon som mange Windows-brukere nok vil sette pris på, er at systemfeltet nederst til høyre på skjermen omsider kan administreres av brukeren selv. Mange programmer oppretter ikoner her som informerer brukeren eller tilbyr snarveier til funksjonalitet, men for mange brukere virker dette veldig forstyrrende.

I Windows 7 samles alle ikonene i stedet i et overflytvindu som vanligvis ikke er synlig. Ikonene vil først bli synlige i systemfeltet dersom brukeren aktivt har valgt dem og dratt dem over. Dermed vil for eksempel foredragsholdere slippe å få opp varsler om at det er nye oppdateringer tilgjengelige midt under en presentasjon.

Dagens Windows kommer også med mange meldinger og varsler til brukeren i form av dialogbokser. Gjennom Action Center og en meldingskø kan brukeren justere hvilke typer meldinger som skal vises og hvilke som bare skal legges i en liste som brukeren kan se på når det passer.

Ett av disse valgene er en "jeg vet hva jeg gjør"-modus. I Windows 7 skal brukeren kunne velge i hvilken grad UAC skal varsle brukeren om handlinger som påvirker hele systemet. Ett av disse valgene er en ”jeg vet hva jeg gjør”-modus.

Microsofts kommende operativsystem skal ha støtte for multitouch, altså at brukeren kan bruke flere fingre på en gang på PC-skjermen for å zoome, tegne, snu og på andre måter manipulere det som vises på skjermen.

Berøringsfunksjonen skal fungere i alle programmer, også dagens. I programmer som Internet Explorer 8 vil også spesielle gester støttes, for eksempel for å bla tilbake til forrige side.

I Windows vil deler av brukergrensesnittet bli forstørret dersom det registreres at brukeren benytter fingrene i stedet for mus og tastatur.

Dennis Flanagan, en group program manager for Windows Experience, fortalte at det skal bli enklere å koble PC-en til et trådløst nettverk med Windows 7. Ved å klikke på WLAN-ikonet i systemfeltet vil man umiddelbart få opp listen med tilgjengelig nettverk. Deretter vil man bli guidet gjennom selve tilkoblingen. En lignende metode skal tilbys for tilkobling til Bluetooth-enheter.

Windows Media Player skal få støtte for langt flere codecer og formater. Dette inkluderer AAC, DivX, Xvid og H.264. Den skal komme i en egen lettvektsutgave, og lyd, bilder og video skal kunne streames til eksterne mottakere, for eksempel en digital bilderamme eller en TV med støtte for dette. Teknologien som benyttes er fra Digital Living Network

Alliance (DLNA).

I dagens Windows-utgaver vises funksjonene til mange multifunksjonsskrivere spredt utover på flere forskjellige steder. Dette kan være selve skriveren, skanneren, tilknyttede USB-heter, en kortleser, en faks og flere andre funksjoner. I Windows 7 skal man kunne klikke på et fotorealistisk bilde av den tilknyttede enheten og se hva den tilbyr av funksjonalitet.

Dette kalles Device Stage og skal gi brukeren en helhetlig oversikt over hva enheten er og kan gjøre for brukeren. I vinduet som vises kan det også legges til tjenester fra leverandøren, for eksempel en lenke til produktmanualen eller til en bestillingsside for skriverblekk. Denne delen av Device Stage er basert på et XML-dokument som enkelt skal kunne redigeres av leverandøren. Dokumentet lastes automatisk ned fra nettet, slik at informasjonen alltid skal være oppdatert.

Device Stage skal gi brukeren mer informasjon om tilknyttede enheter.
Device Stage skal gi brukeren mer informasjon om tilknyttede enheter.

I likhet med programmer, kan også enheter som skrivere legges på oppgavelinjen. De vil også kunne støtte Jump Lists med oversikt over oppgaver som kan utføres. Hvilket program som skal utføre oppgavene, kan i mange tilfeller defineres av brukeren.

Windows 7 skal også få bedre støtte for mobiltelefoner. Også dette skal skje gjennom Device Stage. Blant annet vil Windows 7 ha innebygd synkroniseringfunksjonalitet som kan støttes av mobilen, dersom mobilleverandøren ønsker det.

En del av pakken er også Live Essensials, programvare fra Microsofts Live-satsning, samt en rekke Live-tjenester. Betaversjoner av programmene i Live Essensials kan lastes ned her.

Microsoft holder fortsatt kortene ganske tett når det gjelder utgivelsestidspunktet for Windows 7, men sier likevel at målet er at den skal komme omtrent tre år etter at Vista ble allment tilgjengelig. Dette betyr i januar 2010.

Det som nå er kjent er at det trolig bare vil komme én betaversjon av Windows 7. Den er planlagt i begynnelsen av 2009. Deretter vil det komme én eller flere lanseringskandidater før operativsystemet blir klart for lansering.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.