KARRIERE

NTNU vil lage de kuleste pc-ene

Førsteamanuensis Anne C. Elster får hjelp fra studentene til å lage de råeste pc-ene på sin nye lab.

Anne C. Elster og dekanus Arne Sølvberg under åpningen av HPC-labben
Anne C. Elster og dekanus Arne Sølvberg under åpningen av HPC-labben
29. okt. 2008 - 09:36

Det er ikke mange kvinner i IT-bransjen, men førsteamanuensis Anne C. Elster ved NTNU er unntaket.

Nå er hun blitt leder for sin egenutviklede HPC-lab («high performance computing») som i går ble høytidelig innviet. Labben består ifølge Elster av «blod-spekkede» selvbygde pc-er med spreke grafikkort donert av Nvidia via deres Professor Affiliates program til bruk i forskning innen tungregning.

Nvidia lager prosessoren (GPU – Graphics Processing Unit) for skjermkort. Selskapets første brikke var Riva TNT og har siden gjort stor suksess med GeForce-serien. Selskapet produserer også brikkesett for hovedkort under navnet nForce i tillegg til Tesla-serien for HPC.

Kortene i Tesla-serien bygger på GPU-teknologi.

– Vi bruker både Tesla-kort og spreke grafikkort i 9800 serien i labben vår. En av våre pc-er har to grafikkort med to GPU-er på hver, forteller Elster til digi.no.

HPC-lab-midlene til selve pc-ene og storskjermene kommer i hovedsak fra en prosjektjobb som Elster valgte å få betalt som prosjektmidler i stedet for lønn.

På laben kan man se en videosnutt av snø-simulering. De begynte for flere år siden som

en multiprosessor røyksimulering gjort av Elsters tidligere diplomstudent

Torbjørn Vik, som nå jobber for Schlumberger.

Året etter brukte Ingar Saltvik en lignende modell for enkel snø simulering som nå er en av Elster diplomstudenter, Robin Eidissen. Han bruker Nvidias CUDA-teknologi for GPGPU («General-Purpose computation on GPUs») for å simulere to millioner eller flere snøfnugg i sanntid.

Åpningen foregikk på HPC-laben med innledende ord og snorklipping ved dekanus på IME-fakultetet ved NTNU, Arne Sølvberg.

Instituttleder ved Datateknikk og informasjonsbehandling, Kjell Bratbergsengen, fortalte så om NTNUs historikk innen HPC og parallell-programmering, blant annet fra da han var med på å bygge opp klynger på 1980-tallet. En av disse står nå i aulaen til auditoriet

ved NTNU.

– Moderne grafikkort har en parallellitet på flere hundre. For eksempel har de nye Tesla C1060 kortene som kommer på markedet nå i november muligheter for å kjøre 240 operasjoner samtidig. GPU-ene er riktignok opprinnelig myntet på spillmarkedet, men med slik ytelse er de nå kjempeinteressante for oss som driver med supercomputing, sier Elster til digi.no.

Sammen med masterstudentene drar Elster til Austin i Texas i november på samlingen Supercomputing 2008, en konferanse med over 9 000 deltakere der HPC-laben kommer til å ha egen stand.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.