Firefox er bannlyst fra en rekke offentlige kontorer i Danmark. Det er fordi nettleseren sjeldent inngår som del av standardoppsetningene som IT-sjefene har valgt.
Ansatte ved offentlige kontorer kan i liten grad styre valg av programvare selv, ettersom de som regel er fratatt administrasjonsrettigheter av sikkerhets- og lisensmessige årsaker.
- Offentlige IT-sjefer gjør klokt i å definere regler for hva medarbeidere kan installere av programvare på maskinene, men det er synd at det skal gå utover et godt program som Firefox, sier Morten Kjærsgaard, leder av foreningen Open Source Leverandører i Danmark (OSL) til computerworld.dk.
Åpen kildekode-entusiasten understreker at Firefox anbefales brukt av blant annet Europakommisjonen og analyseselskapet Gartner.
Det er lenge siden Firefox etablerte seg som den største utfordreren til markedslederen Internet Explorer fra Microsoft.
Firefox har for tiden en global markedsandel på rundt 19 prosent ifølge ferske tall fra Net Applications.
Øverst på listen over verdens mest brukte nettleser troner Internet Explorer, med nærmere 72 prosent.
Hvis OSL-lederen fikk velge ville disse tallene sett annerledes ut.
- Jeg er klar over at det er vanskelig å tillate frislipp av rettigheter til å installere programvare på offentlige pc-er, men det er helt opplagt at det burde gjøres et unntak med Firefox-nettleseren, fordi den er et glimrende alternativ til Internet Explorer, sier Kjærsgaard til dansk Computerworld.
- Man kan spørre seg hvorfor det ikke er Internet Explorer som er bannlyst. At nettleseren følger gratis med Windows virker konkurransevridende, sukker han.