Mens NRK beta og Yr.no er prakteksemplarer på å dele innhold gratis, er det fortsatt offenlige aktører som tar seg godt betalt.
Selv om det er staten som finansierer utarbeidelsen av kartdataene med skattebetalernes penger, så krever Statens Kartverk igjen penger av dem som ønsker å bruke informasjonen. Det kan fort bli for dyrt når gründere eller etablerte IT-selskaper forsøker å skape nye tjenester som vil bruke litt tid før de oppnår profitabilitet.
Nettbrukere ønsker å spre informasjon fra det offentlige gjennom nettsamfunn, men staten risikerer å fungere som brems.
Det var konklusjonen til forskerne Petter Bae Brandtzæg og Marika Lüders i SINTEF som i dag la fram eBorger 2.0-rapporten.
Forskernes forslag til IT-ministeren er blant annet å belønne dem som deler ut data og gjør dem fritt tilgjengelig til bruk for andre. Teknologibloggen NRKbeta ble trukket fram som en type delingskultur på det sosiale nettet.
NRK skal informere, underholde og opplyse, men ønsker også deltakelse gjennom deling og valgfrihet.
- Vi mener at enhver offentlig forvaltning bør berømmes for eksempel i form av økte budsjetter dersom de har laget en tjeneste som kan være til merverdi for borgerne, sier Petter Bae Brandtzæg til digi.no.
Han mener det er bare tidsspørsmål før de offentlige tjenestene blir gratis i Norge. Det vil tvinge seg fram av pressgrupper og mange vestlige land har innført gratis ordninger.
IT-minister Heidi Grande Røys synes det er mange spennede forslag i rapporten, men svarer bastant nei til å berømme offentlige aktører kommersielt for delingstjenester. Gevinsten vil de likevel få gjennom mer effektive kanaler og tips fra brukerne, mener hun.
Grande Røys vil nå se på forslaget til portalen WikiNorge.no. Det radikale forslaget går ut på at staten legger opp til og støtter et «Wikipedia» for offentlig informasjon. Et WikiNorge.no skal gjøre det mulig for borgere på en uformell måte å legge inn og redigere alle tenkelige typer informasjon, fra bytte av fastlege, regler for skoleflytting til skatt og trygdregler, heter det i rapporten.
Det vil kunne medføre en enklere tilgang til offentlig informasjon for veldig mange brukergrupper som synes dagens systemer er kompleks og vanskelige å forstå. Samtidig kan et slikt system støtte samarbeid mellom borgere som kan hjelpe hverandre.
Les også:
- [01.12.2009] Fritt frem for gratis e-kart
- [12.11.2009] Statens Kartverk åpner opp
- [29.10.2009] Ber Oslo gi bort digitale kart
- [21.08.2009] Lover omkamp om gratis kartdata
- [03.07.2009] Gir bort gratis flydata
- [06.05.2009] USAs senat åpner seg med XML
- [16.04.2009] - Offentlige data må frigis
- [05.11.2008] Sosialt nettverk fikser gaten din
- [28.10.2008] Måler areal og avstand mobilt og virtuelt
- [21.10.2008] Hyller delingskultur, gir trafikkdata til alle
- [20.10.2008] Regjeringen sletter Norge fra kartet
- [20.10.2008] Regjeringen frigir ikke kartdata
- [07.07.2008] Bringer åpne kartstandarder til mobilen
- [14.12.2007] Stadig mer kartdata lages av brukerne selv