Dagens videotilbud på weben preges av proprietære løsninger og krever tilleggsprogramvare for at innholdet skal kunne spilles i de vanligste nettleserne.
Den neste utgaven av det mest brukte oppmerkingsspråket på weben, HTML, skal inkludere egne elementer for audio og video. I video-elementet vil det åpne og royaltyfrie formatet Theora kunne spille en viktig rolle.
Spesifikasjonen for versjon 1.0 av Theora ble offentliggjort i går. Formatet skal kunne spilles av direkte ved hjelp av kommende utgaver nettleserne Firefox og Opera. Om Apple og Microsoft, som ofte sverger til egne formater, vil støtte Theora i sine respektive nettlesere, er mer uklart.
Theora, som er laget som en del av Ogg-prosjektet til Xiph.Org Foundation, er basert på On2 Technologies' VP3-codec. Dette formatet ble gjort til et fritt og åpen format i 2001.
Theora benytter Ogg som containerformat og Theora benyttes gjerne sammen med lydformatet Vorbis. Selve bitstrøm-formatet har ikke blitt endret siden den tredje alfaversjonen kom i juli 2004. Formatet skal være lite CPU-krevende.
Videofiler basert på Ogg og Theora vil kunne integreres i websider ved hjelp av følgende enkle kode:
<video src="file.ogv"></video>
Nettleksikonet Wikipedia benytter allerede utelukkende Theora som videoformat
- Åpne medieformater er kritisk for å sikre en framtid hvor alle kan skape og dele media fritt, sier Kat Walsh, styremedlem i Wikimedia Foundation, i en pressemelding.
Tilgjengelig nå er en formatspesifikasjon på 190 sider, dokumentsjon av programmeringsgrensesnittene, et eksempel på omkoder- og dekoderprogramvare, samt et utkast til en RTP-spesifikasjon (Real-time Transport Protocol) for sanntids streaming.
Med støtte fra Red hat er Xiph.org nå i gang med å utvikle en ny omkoder, som foreløpig kalles «Thusnelda». Denne skal bidra til betydelige kvalitetsforbedringer og ventes å bli en del av den kommende Theora 1.1.
Mer informasjon om Theora finnes på denne siden.
En oversikt over programvare som allerede støtter Theora finnes her.
Les også:
- [03.05.2010] Jobs varsler patentstrid om video
- [13.04.2010] - Google skal åpne avansert videoformat
- [08.01.2010] Google øker budet på videoselskap
- [28.05.2009] Stort videonettsted går over til åpent format
- [28.01.2009] Mozilla etterlyser bedre webvideo
- [19.09.2008] Pumper opp Firefox 3.1
- [15.03.2007] Mener XHTML er uheldig for brukerne