JUSS OG SAMFUNN

Hvem blir Obamas teknologi-sjef?

Den nyvalgte presidenten får mange tips til regjeringens nye stilling «chief technology officer».

17. nov. 2008 - 10:49

USAs neste president Barack Obama har gjort det klart at han vil utnevne en «chief technology officer» (CTO), altså en teknologi-statsråd, til sin regjering. Dette har utløst en rad med spekulasjoner og anbefalinger til jobben.

Google-sjef Eric Schmidt var lenge favoritt, men torpederte ryktene med en utvetydig erklæring for en ukes tid siden, der han sa han ikke ville ha jobben.

På konferansen «Web 2.0 Summit» organisert av O’Reilly og Techweb rett etter valgnatten, anbefalte den kjente teknologiinvestoren John Doerr at Bill Joy, teknologisjef i Sun fra 1982 til 2003, var en opplagt kandidat. Både Doerr og Joy er symptomatiske for hvordan Silicon Valley i år støttet demokratene framfor republikanerne. Mens Doerr støttet Hillary Clinton, skjenket Joy fra tidlig av sine pengebidrag til Obamas valgkamp.

Doerr begrunnet sin støtte til Joy med det visjonære: Han vil at den nye riks-CTO-en skal prioritere ren energi, sørge for at det blir utdannet flere innen real- og ingeniørfag, øke bevilgningene til grunnforskning, gjenopprette DARPA – forskningsorganisasjonen til det amerikanske forsvaret, som har bidratt til det meste av USAs framgang innen IT – i fordums prakt, og gjøre det lettere for utlendinger å ta seg jobb i USA når de er ferdige med sine studier der.

Signalene fra kretsen rundt Obama er at man tenker seg noe mindre visjonært og mer jordnært.

De ser innsatsen til en riks-CTO som mer rettet mot å få ulike organer til å samarbeide bedre, og til å inspirere hverandre for å realisere større åpenhet rundt alt som skjer rundt regjeringen og presidenten. Det innebærer å få mektige teknologisjefer og informasjonsledere i byråkratiet til å spille sammen tettere enn de har gjort noen gang.

Medier med tilgang til Obamas indre krets har hver sine favoritter.

Ifølge Forbes er Xerox’ toppsjef Anne Mulcathy – i likhet med Schmidt medlem av Obamas 17-mann sterke rådgivningskrets – aktuell, selv om hennes primære oppgave, å få Xerox tilbake på fote, på langt nær er fullført.

Forbes nevner også:

  • Alan Balutis, Cisco-fellow og tidligere direktør ved National Institute of Standards and Technology
  • Bob Gourley, tidligere CTO i Pentagons etterretningstjeneste Defense Intelligence Agency, i dag CTO i konsulentselskapet CrucialPoint
  • Dawn Merriecks, kjent fra Sun og AOL, og tidligere CTO i Defense Information Systems Agency
  • Harry Raduege, tidligere sjef i Defense Information Systems Agency, i dag leder for Deloitte Center for Network Innovation
  • Shane Robison, CTO i HP med fartstid fra blant annet AT&T

Wall Street Journal har helt andre hete tips. De nevner:

  • Don Gips, strategisjef i Level 3 Communications, tidligere rådgiver for Al Gore, mens denne var USAs visepresident
  • Julius Genachowski, en venture kapitalist som hadde ansvaret for Obamas teknologiprogram under valgkampen. Genachowski studerte samtidig med Obama på Harvard, og har tidligere arbeidet for innen teknologisektoren, blant annet i det offentlige tilsynet FCC (Federal Communications Commission)
  • Charles Phillips, president i Oracle med bakgrunn som teknologianalytiker i Morgan Stanley

I tillegg til å sikre større åpenhet rundt forvaltningen og de politiske prosessene i USAs hovedsak, skal Obamas CTO bedre IT-sikkerheten i forvaltningen, og realisere Obamas løfter om bedre bredbåndsdekning på landsbygda, en permanent bedriftsskatt for å finansiere forskning og utvikling, og regler som skal hindre nettilbydere fra å nedprioritere visse typer trafikk.

En gruppe aktivister har opprettet et eget nettsted, Obama CTO, der man kan stemme over de viktigste sakene man mener CTO-en skal kaste seg over. I skrivende stund er dette de mest presserende oppgavene, ifølge nettstedet:

  • Sikre at Internett er lett tilgjengelig for alle, og at tilgangen gjøres lik for alle, uavhengig av hvilke innholdstjenester man velger.
  • Håndheve personvernet og trekke tilbake «Patriot Act» som gir presidenten hjemmel til å overvåke og avlytte elektronisk kommunikasjon.
  • Trekke tilbake opphavsrettsloven Digital Milennium Copyright Act (DCMA) som musikk- og filmbransjen bruker til å krenke retten til å ta private kopier av lovlig ervervet innhold.
  • Gi uavhengige programmerere og utviklere tilgang til grensesnitt som kan gjøre dem i stand til å utvikle nye tjenester rundt innhold fra forvaltningen, som lover, budsjetter, valgkampfinansiering, folketellinger og så videre.
  • Doble tallet på uteksaminerte amerikanske ingeniører til 60 000, satse på kvinner som ingeniører, og gi arbeidstillatelse til nyutdannede utlendinger i stedet for å sende dem hjem.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.