CDON var blant de første som begynte å selge nedlastbare musikkfiler med internasjonale artister i Norden. I Norge ble tjenesten lansert i 2004, da i samarbeid med Microsofts MSN-portal. Dette samarbeidet gjorde det naturlig for CDON å benytte Microsofts filformat for lyd, WMA, og selskapets system for digital rettighetsstyring.
Samarbeidet opphørte allerede i 2005. I begynnelsen av 2007 begynte CDON å tilby en del musikk i MP3-formatet. Dette ga raskt en salgsøkning.
I en pressemelding i dag skriver CDON-eieren MTG Online at selskapet nå tar et betydelig skritt videre.
- I et forsøk på å påvirke bransjen og å drive utviklingen mot mer forbrukervennlige formater, har CDON nå avgjort at det vil stopp å selge det upopulære WMA-formatet. Fra og med i dag vil alle digitale musikkfiler tilbys i det mer tilgjengelige MP3-formatet, heter det i pressemeldingen.
MTG Online påpeker at WMA-formatet ikke støttes av musikkspillere som Apples iPod og mange musikkmobiler. Til tross for dette har mange store plateselskaper i lang tid gjort det meste av materialet sitt kun tilgjengelig i et kopisperret WMA-format.
Mikael Olander, administrerende direktør for CDON, vil nå ta et oppgjør med disse plateselskapene. Han mener at mangelen på kompatible formater trolig har ført til ytterligere ulovlig nedlasting. CDON vil derfor avslutte samarbeidet med plateselskaper som ikke tilbyr MP3-formatet
- Plateselskapene er forpliktet til å sikre at det finnes lovlige alternativer. Hvis disse selskapene ikke tilbyr brukbare formater, vil vi fortsette å se negative salgstall for musikkindustrien. Det er kun med lovlige, fungerende alternativer at vi kan hindre ulovlig nedlasting. Så lang har musikkindustrien vært altfor trege, sier Olander i pressemeldingen.
CDON tilbyr nå 2,5 millioner nedlastbare musikkspor i MP3-formatet. De fleste sporene ser ut til å være av beste MP3-kvalitet, 320 kbit/s. Det loves at antallet spor vil økes kontinuerlig. Sporene selges for 8,90 kroner, men album selges for 89 kroner.
I Norge har CDON undertegnet avtaler med blant annet Bonnier Amigo, EMI og Phonofile om distribusjon av musikk med MP3-formatet. Men Olander mener at mange flere plateselskaper er nødt til å hoppe på dette toget for å bremse den ulovlige nedlastingen.
- Jeg tror og håper at plateselskapene nå vil lytte til konsumentene og gi dem relevante formater, avslutter Olander.
Les også:
- [23.03.2007] Mange vil kjøpe musikk i MP3-formatet
- [18.08.2005] MSN Norge endrer musikktjenesten
- [04.11.2004] Norsk MSN Music-tjeneste åpnet i dag