KOMMENTARER

Hva skal til for at du skal bruke Linux?

Linux har ikke fått fotfeste på klientene, verken i Norge eller på verdensbasis. Hva må til?

De mest brukte operativsystemene blant digi.no-leserne.
De mest brukte operativsystemene blant digi.no-leserne.
27. nov. 2008 - 12:23

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

De siste dagene har svært mye av debatten her på digi.no og på flere andre nettsteder dreid seg om «Linux til folket».

Årsaken til dette var at Asus hadde bestemt seg for å stoppe salget av Linux-versjonene av de mye omtalte Eee-maskinene til selskapet. Det skal ha vært på grunn av svakt salg, men etter et døgn kom kontrabeskjeden. Selskapet vil nå til og med lansere nye modeller. Det er ingen tvil om at den massive debatten rundt saken har påvirket selskapets avgjørelse.

Også andre selskaper, blant annet Acer, selger bærbare PC-er av netbook-typen med Linux-basert operativsystem. Det norske Acer-kontoret kunne i går fortelle at det har solgt 14.000 slike maskiner på fire måneder, noe det anser som svært bra.

Til nå har det kommet inn over 200 debattinnlegg til de tre sakene. Dette viser at engasjementet er stort blant digi.nos lesere, også blant personer som ikke foretrekker å benytte Linux.

Fra vår statistikkleverandør TNS Gallup får vi vite at langt de fleste av digi.nos lesere benytter Windows. Tallene fra september, som er de siste vi har som er nokså feilfri, viser at 55,5 prosent av leserne benytter Windows XP, mens 25,4 benytter Windows Vista. Deretter følger Mac OS X med 7,4 prosent og Linux med bare 5,6 prosent.

Så selv blant digi.nos mange teknisk orienterte lesere, er det ikke mer enn 13-14 prosent som benytter noe annet enn Windows når de leser digi.no. Ser man på den tilsvarende statistikken for nettlesere, var det i september nesten 60 prosent av leserne som benyttet en nettleser som ikke er levert av Microsoft.

Riktignok er det mye enklere å bytte nettleser enn operativsystem, men man skal ikke langt tilbake i tid før det kun var idealistene som benyttet noe annet enn Internet Explorer. Den viktigste begrunnelsen til fortsatt å bruke IE, var tidligere at det var dette eneste nettleseren der alle websider kunne vises.

I dag er et slikt argument sjeldent holdbart, bortsett fra i forbindelse med eldre, bedriftsinterne løsninger. I dag vil man kunne oppnå betydelig negativ publisitet dersom man tilbyr eller lanserer en webløsning som krever bruk av én bestemt nettleser.

Den markedsandelen de andre nettleserne har fått, trolig omtrent 20 prosent globalt, har ført til at så godt som alle nå ser seg tjent med å lage nettsteder som kan vises med alle de vanlige nettleserne, selv om dette fortsatt skaper merarbeid.

Det er altså snakk om kritisk masse, og nå lurer vi på hva som må til for at Linux skal greie det samme på klienter og derfor spør vi dere lesere:

  • Hva skal så til for at Linux oppnår en tilsvarende kritisk masse og dermed blir en reell utfordrer til Windows på PC-ene til andre enn entusiastene og folk med spesielle behov?

  • Hva skyldes det at ikke flere tar i bruk et operativsystem som i alle fall Linux-entusiastene selv mener er både sikrere og mer stabilt enn Windows?

    De fleste ønsker seg jo en problemfri PC-opplevelse.

  • Er det for lite Linux-kompetanse der ute, blant naboer og familiemedlemmer, slik at folk som vurderer å prøve Linux, er redde for ikke å komme videre dersom de støter på et problem?

    Vanlige Windows-brukere tyr jo svært ofte til bekjentskapskretsen når de trenger hjelp.

  • Skyldes det at Linux er for ulikt Windows, slik at brukerne ikke kjenner seg igjen eller finner fram?

  • Enkelte kritiserer jo Linux-miljøene for ikke å gjøre annet enn å etterape Windows. Er ikke disse påstandene selvmotsigende?

  • Er det konkret programvare som ikke finnes til Linux, som du «må» ha?

  • I tilfellet hvilken eller hvilke, og har du da oversikt over alternativene?

  • Er valgmulighetene i Linux for mange, spesielt når det gjelder brukergrensesnittene, slik at nye brukere blir forvirret? Eller er det en rød tråd som følges, slik at en hvilken som helst Linux-bruker kan finne fram uten problemer, også på naboens Linux-maskin?

  • Har du konkrete eksempler på maskinvare som ikke fungerer med dagens vanligste Linux-distribusjoner? Er manglende maskinvarestøtte forsatt en «show stopper»?

  • Fører kravet fra entusiastene om fri programvare og åpen kildekode over det hele til mer problemer enn fordeler for vanlige brukere, for eksempel når det gjelder enkel tilgang og installasjon av drivere, codec og annen lukket programvare?

  • Hva skal til for at nettopp du tar i bruk Linux som ditt mest brukte operativsystem?
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Vi er interessert i å høre hva våre lesere mener om dette, og vi tror det er mange blant leserne som også er interessert . Del dine tanker rundt disse spørsmålene her i debatten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra