I IT-bransjen har det blitt rullet opp flere skandaler der kunder har latt seg smøre av IT-leverandører. Blant annet ble julebord og sommerfester i Skatteetatens IT-avdeling betalt av Siemens i ni år.
Den kjente korrupsjonsjegeren Eva Joly hevder at Siemens-konsernet har en svartekasse på over 10 milliarder kroner som blir brukt til å få gjennom kontrakter.
Også BI-professor Petter Gottschalk mener IT-bransjen er blant verstingene med en stor deltakelse i dumping, skattejuks og korrupsjon.

%25201%2520(2)%2520(1).png)
På gårsdagens seminar Miljø, etikk og effektivisering arrangert av Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI), gikk det klart fram at det nå vil bli enda strengere regler for å motta goder fra leverandører.
Til en fullsatt sal av innkjøpere kjørte advokat Trygve Olavson Laake og seniorrådgiver Jakob M. Landsvik i DIFI en åpen debatt om etikk og offentlige anskaffelser.
Hvor går så grensen for smøring? Hva oppnår vi egentlig med å gå ut å spise middag med en leverandør? Vil dette være på kanten?
Ja, mener Landsvik. Han refererer til tiden han jobbet i renovasjonsbransjen.
- Det blir helt feil å få kundebehandling bare av en eller noen utvalgte leverandører. Alle skal likebehandles og få den samme sjansen å komme med sitt tilbud. I renovasjonsbransjen løste vi denne utfordringen med å invitere alle tilbyderne til leverandørseminar som gikk over flere dager, forteller han.
Alle fikk anledning til å presentere seg, og alt av materiale ble lagt ut på nett åpent til gjennomsyn.
Landsvik lot Camilla Moseids (KLP) definisjon av hvor grensen går for smøring være en mal:
«Noe som gir merverdi for meg som innkjøper utover å gjøre en god jobb for kommunen, økonomisk, følelsesmessig eller praktisk. »
Godene kan være alt fra at en leverandør gir svært gode skussmål til innkjøperens sjef rett før lønnsforhandlingene til at hele familien blir invitert til høyfjellshotell som en hyggelig avkobling.
- Hovedregelen må være at det som du blir påspandert må tåle dagens lys, framholder advokat Trygve Olavson Laake.
Selv om det ikke er direkte uetisk å motta rødvinsflaske, lunsj eller middag, har Oslo kommune gått fram med et eksempel om ikke å motta noen gaver fra leverandører.
«Etiske regler for Oslo kommune skal sikre god etisk praksis, felles standard arbeid for fellesskapets beste i tråd med lover, regler, verdigrunnlag, politiske vedtekter og at oppgaver utføres uten å skade omdømme og tillit til befolkningen. »
- Innkjøperne kommer langt med å kunne forvaltningsloven og god folkeskikk. Det skal verken være nødvendig med en rødvinsflaske eller operabilletter for å kunne gjøre en god jobb, uttaler advokaten.
Les også:
- [14.01.2009] Tabbet seg ut med smøretilbud
- [16.12.2008] Redusert rekordbot for Siemens i USA
- [29.10.2008] Ikke bare IT-bransjen som smører
- [11.02.2008] Forstår ikke hvorfor Siemens velger rettssak
- [23.01.2008] IT-bransjen frykter smøringsanklager
- [12.12.2007] Omfattende razzia mot forsvarstopper
- [29.08.2006] Langt frem i sak mot SBS-ansatte
- [16.06.2006] Mulig korrupsjonstiltale mot Siemens