BEDRIFTSTEKNOLOGI

Største MySQL-oppdatering på tre år

Verdens mest kjente friprog-database har fått ny funksjonalitet for å utfordre Oracle, SQL Server og DB2.

28. nov. 2008 - 12:58

MySQL er blant de mest populære åpen kildekode-baserte serverproduktene, ikke minst i websammenheng. En mengde store og små nettsteder benytter MySQL som løsningens databasesystem.

I går kunngjorde Giuseppe Maxia i Sun at versjon 5.1 nå er produksjonsklar og allment tilgjengelig. Selskapet har ennå ikke offisielt lansert produktet, men det skal nå rullet ut til de fleste speilingene for nedlasting.

MySQL 5.1 er den første større oppdateringen til MySQL siden versjon 5.0 ble offisielt lansert i oktober 2005. Den inneholder derfor en rekke nyheter.

Blant disse nyhetene er partisjonering. Denne egenskapen gjør det mulig å distribuere deler av individuelle tabeller på tvers av filsystemer. Distribusjonen følger regler som kan settes når tabellen opprettes. Fra et brukersynspunkt vil tabellen fortsatt framstå som en enkelt tabell.

Ifølge MySQL skal partisjoneringen skal i visse tilfeller kan resultere i at kjøring av spørringer kan gjøres en størrelsesorden raskere enn tilsvarende spørringer mot en ikke-partisjonert versjon av den samme tabellen.

MySQL har fått ytterligere et utgangspunkt for replikering. Fra før har replikeringsegenskapene til MySQL vært basert på propageringen av SQL-setninger fra master til slave. Nå er også et radbasert grunnlag for replikeringen tilgjengelig. I stedet for å sende SQL-setninger til slaven, vil masteren skrive hendelser til binærloggen. Disse indikerer hvordan individuelle tabellrader blir påvirket. Det skal også være mulig å replikere på bakgrunn av en kombinasjon av de to metodene.

Den nye versjonen har fått støtte for et nytt og fleksibelt programmeringsgrensesnitt for plugins. Dette åpner for lasting og frakobling av ulike komponenter under kjøring, uten at serveren må startes på nytt.

Arbeidet med dette grensesnittet er ikke fullført, men et første skritt i retningen er fulltekstparere. Disse skal gjøre det mulig for brukere implementere inndatafiltre på den indekserte teksten, noe som åpner for fulltekst søkemuligheter på vilkårlige data som PDF-filer og andre dokumentformater.

MySQL Events er oppgaver som kjøres i henhold til en timeplan. Oppgavene er databaseobjekter som inneholder SQL-setninger som skal kjøres én gang eller ved mer eller mindre jevne mellomrom, mellom en start- og en stoppdato.

Serverens loggfunksjonalitet utvides ved at loggoppføringer knyttet til spørringer nå også kan skrives til tabellene «general_log» og «slow_log». Tidligere har det bare vært støtte for logging til filer.

MySQL 5.1 tilbyr nå mer informasjon i databasen for metadata, INFORMATION_SCHEMA, enn tidligere. Blant de nye tabellene finner man FILES, EVENTS, PARTITIONS, PROCESSLIST, ENGINES og PLUGINS.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Det har også kommet flere XML-funksjoner med XPath-støtte, og en lastemulator, mysqlslap, som skal kunne emulere klientbelastningen til en MySQL-servere og rapportere om timingen til hvert trinn. Denne fungerer som om flere klienter aksessere serveren.

MySQL Cluster er nå utgitt som et separat produkt basert på MySQL 5.1, men som i tillegg støtter lagringsmotoren NDBCLUSTER, som nå også kan lagres på harddisk. Dette reduserer minnebehovet til systemene. MySQL 5.1 har selv ingen klyngefunksjonalitet.

Denne klyngeversjonen støtter nå blant annet replikering mellom MySQL Cluster-servere, men også med en ikke-klynget database.

Med MySQL 5.1 følger også programmet mysql_upgrade, som sjekker om eksisterende tabeller er kompatible med den installerte utgaven av databasesystemet og reparerer tabellene dersom dette er nødvendig. Dette programmet bør kjøres ved hver oppgradering av MySQL.

MySQL er som tidligere tilgjengelig med både en «community»-utgave og en «enterprise»-utgave. Den førstnevnte er tilgjengelige fra denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.