JUSS OG SAMFUNN

Spøker for norske servere i Sverige

- Vi vet ikke omfanget av signalspaningen, medgir politikere og myndighets-personer.

Samferdselseminister Liv Signe Navarsete og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys medgir at de er usikre på konsekvensene av FRA-loven, og vil bruke de nye rapportene fra Datatilsynet og PT til nøye oppfølging
Samferdselseminister Liv Signe Navarsete og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys medgir at de er usikre på konsekvensene av FRA-loven, og vil bruke de nye rapportene fra Datatilsynet og PT til nøye oppfølging
8. des. 2008 - 14:10

Dagens pressekonferanse om den svenske FRA-loven understreket at det fortsatt er stor uvitenhet om hvordan signalspaningsloven vil påvirke norske forhold.

Signalspaningsloven går i prinsippet ett skritt lenger enn datalagringsdirektivet fordi både trafikkdata og innhold underlegges kontroll ved signalspaning. Dette gjør man ved at spesielle søkebegrep danner utgangspunkt for myndighetenes interesse. Signalspaning vil kunne skje når elektroniske signaler passerer den svenske grensen, og vil på denne måten også kunne ramme nordmenn.

Den nordiske teleoperatøren TeliaSonera har allerede flyttet finsk e-posttrafikk fra servere i Sverige til Finland i protest mot FRA-loven som tillater overvåking av e-post, internett-tjenester og telefonsamtaler for å styrke Sveriges sikkerhet.

Norske Tele2 har tidligere uttalt at de overveier å flytte sine servere for tekstmeldinger hjem til Norge for å avverge svensk snoking.

Mens Post- og teletilsynssjef Willy Jensen mener det er svært få, hvis i det hele tatt noen, e-post servere som drifter norske kunder fra Sverige, er Datatilsynet av en helt annen mening.

- Vi kjenner til flere tilfeller, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet til digi.no.

PT skal likevel sette i gang en kartlegging av hvilke selskaper som blir berørt at FRA-loven.

- Det blir et veldig feil signal når Willy Jensen råder det norske folk til å tenke seg om før de sier eller skriver noe. Det blir en trussel mot ytringsfriheten, personvernet og demokratiet, uttaler Aanensen på dagens pressekonferanse.

Georg Apenes, Datatilsynets direktør, sier ironisk at for å være på den sikre siden får man nøye seg med god jul og godt nyttår. Han mener at vi da snakker om et dødt demokrati.

Datatilsynet mener at FRA-loven vil ha en nedkjølende effekt på ytringsfriheten, fordi mulighetene for å bli overvåket og usikkerheten hos borgeren vil medføre at noen vegrer seg for å kommunisere og innhente informasjon.

I likhet med Post-og teletilsynet, kom Datatilsynet i dag med en rapport om FRA-lovens konsekvenser for Norge. Begge rapportene er tilgjengelige på denne siden.

I rapporten peker Datatilsynet på hvordan det nå billedlig talt etableres elektroniske murer langs riksgrensen hvor all kommunikasjon som e-post, IP-telefoni og internett-tjenester til og fra Sverige må gå igjennom definerte porter.

Willy Jensen på sin side mener vi ikke har så mange andre alternativer, og nevner at også England og Tyskland har former for overvåking.

- Det er liten grunn til å tro at det blir tryggere å for eksempel legge sjøkabler over til Danmark, uttaler han.

Jensen gir et generelt råd om å unngå overføring av sensitiv informasjon uten å kryptere, og legger til at hvis han først skal bli overvåket foretrekker han å bli overvåket av svenskene!

Både samferdselsminister Liv Signe Navarsete og fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys medgir at de er usikre på konsekvensene av FRA-loven, og vil nå bruke de nye rapportene fra Datatilsynet og PT til å følge opp med tiltak.

Det kan bli aktuelt å følge opp Finlands eksempel om å gi pålegg til norske selskaper som har datatrafikk i Sverige.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.