I begynnelsen av websidene temmelig statiske. Det dreide seg mest om presentasjon av tekst og bilder. Men det viste seg raskt at det var interesse for å gjøre weben til noe mer enn sammenlenkede boksider.
Gradvis har weben blitt gradvis utvidet med mer programvarelignende websider, eller programvare basert på webteknologier. Dette er gjort med teknologier og metoder som Java Applets, JavaScript, Flash, ActiveX, Ajax, Adobe AIR, Gears og Silverlight. Samtlige benyttes fortsatt, i større eller mindre grad.
I forrige uke dukket to nye teknologier opp på arenaen. Googles Native Client har vi omtalt her.
Den andre kalles Titanium og utvikles av selskapet Appcelerator. Det dreier seg en åpen kildekode-basert plattform for å bygge PC- og mobilapplikasjoner basert på webteknologier som HTML, CSS og JavaScript.
Dette gjør Titanium til en direkte utfordrer til Adobes AIR-teknologi, hvor hovedforskjellen skal være at AIR ikke er basert på åpen kildekode.
Hensikten med denne tilnærmingen er at det skal være enklere å lage programvare som kan kjøres på tvers av mange ulike operativsystemer og enheter.
I likhet med AIR kan applikasjoner basert på Titanium lese og skrive lokale data på PC-en og samhandle med operativsystemet. Applikasjonene skal også kunne fungere uten nettilgang. Dette er funksjonalitet som delvis støttes av Gears og som også kommer med HTML 5, men Appcelerator skriver i en pressemelding at Titanium er basert på nettopp Gears, i tillegg til blant annet Webkit, Chromium, JQuery, GTK+ og Ruby.
- Utvikling for skrivebordsapplikasjoner har blitt mindre prioritert i de senere årene, men har nylig blitt fanget mer interesse etter hvert som teknologier for RIAs (Rich Internet Application) har flyttet webopplevelse til skrivebordet, sier Michael Coté, industrianalytiker i RedMonk, i en pressemelding.
- I økende grad har utviklere muligheten til å bruke kjente webrammeverk for å nå inn i et tidligere utilgjengelig område, skrivebordet, sier Coté.
Titanium skal være designet for å fungere på PC-er med Windows, Mac OS X eller Linux som operativsystem. En testversjon av Titanium er nå tilgjengelig for Windows og Mac, mens en Linux-versjon skal bli tilgjengelig i januar 2009. Titanium distribueres under Apache Public License.
Det loves blant annet at Titanium skal tilby systemspesifikk vindusstøtte, direkte tilgang filssystemet, databaseintegrasjon, lokalt databaselager, varsler på skrivebordet, applikasjons- og systemmeny-kontroll. geolokalisering, enkel installering av systemspesifikke applikasjoner, frakobelt støtte og testapplikasjoner med full kildekode.
Applikasjonene kan bygges ved å ta i bruk Appcelerator SDK, som også er basert på åpen kildekode.
- Webapplikasjoner har eksplodert fordi de er enkle å bygge og distribuere, men inntil nå har de manglet den komplette funksjonaliteten til systemspesifikke skriverbordsapplikasjoner, sier Jeff Haynie, administrerende direktør i Appcelerator, i en pressemelding.
- Titanium åpner for en hel, ny generasjon med applikasjoner som benytter standard webteknologier til å bygge rike applikasjoner for desktoppen og mobiler. Dette vil til syvende og sist flytte grensene for innovasjon. Ved å utgjøre et åpen kildekode-alternativ, tilbyr Titanium et løsning for dem som foretrekker åpen kildekode av strategiske årsaker eller ønsker å utvide funksjonaliteten til Titanium-plattformen for å nå unike krav, avslutter Haynie.
Testversjonen av Titanium er tilgjengelig på denne siden.
.