Helsevesenet har et stort effektiviseringspotensiale, og et av områdene det forventes størst gevinst på, er på innføringen av elektroniske pasientjournaler.
De fire helseforetakene stod fritt til å velge hvert sitt system, men nå er DIPS i ferd med å ta over markedet.
Bodø-baserte DIPS hevder å være størst på elektroniske pasientjournaler i konkurranse med TietoEnator og Siemens.
Alle norske sykehus har i deg elektroniske pasientjournaler (EPJ), men utfordringen er fortsatt at de ansatte i tillegg bruker de papirbaserte journalene. På den måten har man ikke fått full effekt av den elektroniske utviklingen.
Det er en stor jobb fortsatt å gjøre mot sykehusene både i opplæring på bruken og for å få de ansatte til å bli 100 prosent digitalisert.
Behovet er så stort at DIPS trosser finanskrisen og ansetter 20 nye hoder. Største andelen vil være konsulenter som skal jobbe ute i sykehusene med å implementere løsningene. Resten blir ansatt som systemutviklere.
DIPS er et programvarehus og over halvparten av de ansatte, 70 personer, jobber dedikert med systemutvikling.
- Det er klare signaler om at det vil bli gitt støtte til det offentlige for å balansere nedgangstidene og vi er ganske overbevist om at sykehusene vil få mer penger, sier finansdirektør Bengt Olsen i DIPS til digi.no.
Ettersom DIPS-løsningen går ut på å effektivisere driften, mener Olsen sykehusene får merverdi og at investeringsviljen er større og kan forsvares til tross for finansuroen.
DIPS har vunnet kontrakter både mot helseregion Vest og Sør-Øst. Dette er kontrakter med verdi på flere hundre millioner kroner. Begge skifter ut tidligere løsninger fra henholdsvis Siemens og TietoEnator.
- De tidligere løsningene var jo også elektroniske pasientjournaler. Hvorfor skifter de ut?
- Våre løsninger har vist seg å være gode i overgangen fra papir til elektronisk. Alle våre sykehus kjører nå helt papirløst, hevder Olsen.
Han hevder at alle sykehusene med DIPS-løsningen nå kjører papirløst. Løsningen legger til rette for at man har en glidende funksjon fra bruk av papirbaserte til elektroniske pasientjournaler.
Programvarehuset vil omsette for 140 millioner i år. I fjor var resultatet seks millioner kroner.
Les også:
- [09.12.2008] Gulltid for kompetanseutvikling
- [21.11.2008] Skyndet seg over til smidig rammeverk
- [22.08.2008] Dips tar over helsemarkedet
- [29.04.2008] Tjener godt på å hjelpe helse-Norge