Webutviklere er vant til å bruke en mengde ulike nettlesere, slik at de kan teste ut hvordan løsningene de medvirker til fungerer som de skal. Det er slett ikke uvanlig at en enkelt utvikler har fem-seks eller flere ulike varianter installert.
Da er det en selvfølge at de mest brukte variantene er på plass, deres utfordrere, samt kanskje noen mer obskure alternativer.
Men selv teknisk kyndige IT-folk foretrekker normalt bare én nettleser til vanlig surfing. Og enkelte skyr markedslederen som pesten. Den er for populær.
- Det er de mest brukte nettleserne som angripes oftest. Derfor bruker jeg for det meste nettlesere som ikke er så vanlige, forteller sikkerhetsekspert Mikko Hyppönen i F-Secure til digi.no.
Fortsatt er det slik at markedet for nettlesere fullstendig domineres av Internet Explorer fra Microsoft. Tallene varierer, men de fleste anslag holder ulike versjoner av denne på rundt eller i overkant av 80 prosent.
Friprog-alternativet Firefox fra Mozilla er den største utfordreren med om lag 15 prosent. Antallet har vokst de siste årene, og nå mener tydeligvis skaperne av ondsinnet kode at den kan ha nådd en kritisk masse. Nylig dukket nemlig den første trojaneren som er skreddersydd for Firefox.
I dyreriket er trygghet i flokken en passende tilnæring til sikkerhet i mange tilfeller. Blant sikkerhetseksperter virker det som det motsatte er tilfellet ved valg av programvare. Mantraet er at hvis få bruker programmet er sjansen mindre for å rammes av ondsinnet kode.
- Hvilken nettleser foretrekker du med hensyn til sikkerhet?
- I det siste har jeg for det meste kjørt Opera og Google Chrome, sier Hyppönen.
Begge disse er nettlesere som er markant mindre brukt enn markedslederen. For noen få uker siden skrev digi.no at Google har oppnådd rundt en halv prosent av markedet for nettlesere. Den norske nettleseren Opera ligger rett foran med en markedsandel på 0,55 prosent.
Hyppönen trekker frem separate programprosesser i hvert åpne nettleservindu, som en nyttig funksjon i nettleseren fra Google.
- Det at Chrome deler inn hvert nettleservindu på denne måten gjør det vanskeligere for potensielle farer å unnslippe, mener sikkerhetseksperten.
Også nettlesertillegg kan gi hull i sikkerheten, som vanskelig kan la seg lappe av antivirusprogramvare. Det er fort gjort å glemme at tilleggene bør oppdateres.
Hyppönen, som leder forskningslaben ved sikkerhetsselskapet F-Secure, har tidligere gjort seg upopulær hos programvarehuset Adobe.
- Adobe Acrobat (nettlesertillegg for lesing av PDF-dokumenter) er noe av den verste programvaren som noensinne er skrevet, og bør unngås for enhver pris, har han tidligere sagt til digi.no.
Les også:
- [11.12.2008] Frykter retro-virus
- [08.12.2008] Trojaner skreddersydd for Firefox
- [03.12.2008] Det verste virus-året noensinne
- [24.11.2008] Spanet på nettets verstinger i ett år
- [16.11.2008] Her er nettmafiaens verste fiende
- [14.11.2008] Slik koder en angriper
- [03.11.2008] Slik er ideal-trojaneren for de kriminelle
- [31.10.2008] - Fienden har endret taktikk
- [16.10.2008] Vil ha nettversjon av Interpol