Det tyske teknologikonsernet Siemens har vært etterforsket i et titalls land for korrupsjon. I USA ble saken endelig avgjort i går: Siemens betaler bøter på til sammen 800 millioner dollar, USAs hittil største i en korrupsjonssak. Selskapet slapp å erklære seg skyldig i bestikkelser: Det innebærer at de fortsatt har anledning til å delta i offentlige anbud. Bøtene fordeler seg på 450 millioner dollar til USAs justisdepartement og 350 millioner dollar til Securities and Exchange Commission, USAs kredittilsyn.
USAs justisdepartement erklærte sist fredag at Siemens kunne vært ilagt langt større bøter, helt opp til 2,7 milliarder dollar, eller over tre ganger så mye som de nå må betale.
Grunnen til at Siemens slapp billig unna, er en særegen amerikansk praksis der selskapet under etterforskning kan hyre inn private etterforskere som samarbeider med påtalemyndighetene.
Siemens hyret advokatfirmaet Debevoise & Plimpton, og inngikk en utvidet avtale med revisorselskapet Deloitte & Touche. På det meste hadde Debevoise, som har seks kontorer utenfor USA, blant annet i London. Paris og Frankfurt, 100 advokater og et tilsvarende antall assistenter i sving med Siemens-saken. Deloitte stilte 1300 revisorer og assistenter til rådighet. Denne etterforskningen varte i til sammen to år, og kostet Siemens 850 millioner dollar.
Ifølge en redegjørelse fra Debevoise var Siemens-engasjement noe av det største de har vært med på: De gjennomførte 1750 intervjuer, 1000 briefinger, søkte elektronisk gjennom 82 millioner dokumenter, gransket 14 millioner dokumenter, analyserte 38 millioner finanstransaksjoner og gransket 10 millioner bankbilag.
Alle resultatene fra denne private etterforskningen ble stilt til rådighet for myndighetene i både USA og Tyskland.
USAs justisdepartement sier at de hyppige og omfattende rapportene de har mottatt fra Debevoise har bidratt «enormt» til deres egen etterforskning. Det har de spart både ressurser og tid på.
Ifølge Debevoise har også tyske myndigheter uttrykt takknemlighet for selskapets «usedvanlige» støtte til den offentlige etterforskningen. Dette bekrefter påtalemyndigheten i München i et intervju med Wall Street Journal.
Ifølge avisen er ikke myndighetene i Østerrike og Italia like positive til at den mistenkte parten hyrer inn egne etterforskere som offentlige påtalemyndigheter så gjør seg avhengige av.
I Tyskland betalte Siemens i fjor en bot på 201 millioner euro for bestikkelser. Selskapet må ut med ytterligere 395 millioner euro for å avslutte hele korrupsjonssaken i Tyskland.
I Norge måtte Siemens tilbakebetale 75 millioner kroner til forsvaret, og ble ilagt to bøter på henholdsvis to og ni millioner kroner av Økokrim.
Les også:
- [14.01.2009] Tabbet seg ut med smøretilbud
- [09.12.2008] Fant ikke bevis mot Siemens
- [28.11.2008] Nulltoleranse for smøring i IT-bransjen
- [23.11.2008] Økokrim frafaller siktelser
- [29.10.2008] Ikke bare IT-bransjen som smører