JUSS OG SAMFUNN

Tidenes verste Windows-pirater dømt

Proffe falsknere tatt etter årelangt samarbeid mellom FBI og kinesiske myndigheter.

2. jan. 2009 - 11:13

Denne uken ble 11 personer dømt i Kina for brudd på landets åndsverkslov og for deltakelse i en svært avansert falsknerliga, som i årevis har produsert og solgt piratkopierte Microsoft-produkter over hele verden.

Piratene fikk en dom på mellom 18 måneder og seks og et halvt års fengselsstraff, skriver New York Times.

Microsoft applauderer dommen, og sier i en uttalelse at dette er de strengeste straffene som er idømt av en kinesiske domstol for brudd på opphavsrett.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Programvaregiganten har tidligere omtalt de dømte piratene som «den klart største falsknervirksomheten de noensinne har sett», og hevder gruppen har solgt piratkopiert programvare for over to milliarder dollar.

Blant enkelte juseksperter omtales nå saken som et gjennombrudd, fordi piratene ble tatt som følge av et samarbeid mellom kinesiske myndigheter og det amerikanske føderale politiet FBI.

Saken vekker spesielt oppsikt ettersom piratvirksomheten skal ha operert som et multinasjonalt selskap, med produksjon og distribusjon av svært gode forfalskede versjoner av programvare.

Kopiene skal ha vært så gode og pakket helt likt originalene, at også tollvesen lot seg lure. Selv hologramtrykk og forseggjorte autentiseringssertifikater var med.

De falske produktene skal ha vært svært vanskelig å skille fra ekte vare, og ble solgt gjennom nettet og sendt fra Kina, hovedsaklig til Europa og USA. I disse markedene skal piratkopiene ha kostet relativt mye, viser etterforskningen.

Talsmenn fra amerikanske og kinesiske myndigheter sier de knuste falsknerligaen da de i juli 2007 arresterte 25 personer i Kina. I forbindelse med aksjonen skal de ha stengt flere produksjonsanlegg og konfiskert piratkopiert programvare til antatt verdi av over en halv milliard dollar.

- Dette er helt uten sidestykke. Størrelsen på denne operasjonen var av en kaliber vi aldri tidligere har sett. Vi fant produktene deres i 36 forskjellige land, sier David Finn, Microsoft- sjef for bekjempelse av piratvirksomhet, til New York Times.

Microsoft uttaler at deres antipirat-avdeling på 75 mann har fulgt gruppen helt siden 2001. Fire år senere skal FBI ha begynt sin etterforskning med kodenavn «Summer Solstice» og samarbeidet med kinesiske myndigheter.

En annen gruppe på ni personer er i en rettsinstans i Shanghai tiltalt for å ha forfalsket programvare fra leverandører som Microsoft og Symantec, og distribuert produktene over hele verden. Dom i denne saken er ventet senere.

Amerikanske myndigheter og programvarebransjen har i årevis jobbet for at Kina skal ta piratkopiering på alvor. Ulovlig kopiering av programvare er svært utbredt i Kina, der rundt 80 prosent av alle datamaskinger har piratversjoner av programvare, ifølge tall fra antipiratorganisasjonen Business Software Alliance.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.