Microsoft hadde helt klart undervurdert interessen for betaversjonen av Windows 7, som skulle ha blitt gjort allment tilgjengelig på fredag i forrige uke. Etter noen få timer var kapasiteten til Microsoft sprengt.
Det er likevel et faktum at det fortsatt var fullt mulig å laste ned betaversjonene. Ved å bruke de direkte lenkene til ISO-filene kunne mange få tak i DVD-avbildningene, selv om Microsoft hadde fjernet alle referanser til hvor alle og enhver kunne registrere seg og motta produktnøkkelen til betaversjonen.
Det spesielle i dette tilfellet var at Microsoft brukte omtrent et døgn på å få løsningen på beina igjen. Microsoft har jo det siste året fortalt gjentatte ganger om hvordan selskapet har tatt i bruk hele containere med ferdiginstallerte servere i forbindelse med blant annet populære Windows Live-tjenester. Selskapet skal til og med begynne å selge serverkapasitet dynamisk til kunder gjennom den kommende Windows Azure-løsningen.
Hvorfor greide ikke Microsoft å håndtere interessen for en enslig betautgivelse?
Rune Zakariassen, Microsoft Norges teknologiekspert, forteller til digi.no at det store trykket førte til flere problemer.
- Maskinene var aldri nede, men nettverkstrafikken var så stor at forespørslene aldri kom fram. Dette kunne ikke løses i en håndvendig, forteller Zakariassen.
- Dette ble løst ved at vi konfigurerte opp båndbredden og satte opp flere servere. I tillegg er vi avhengige av caching hos nettleverandørene rundt om i verden.
Zakariassen bekrefter at mye av problemene var knyttet til registreringen, og at direktelenkene fungerte for mange.
Noe nøyaktig tall for hvor mange som har forsøkt å få tak i betaversjonen siden den første gang kom ut på fredag, har Zakariassen ikke, men han kan fortelle at det opprinnelige taket på 2,5 millioner allerede er passert.
Dette taket har nå blitt fjernet, slik at betaversjonen fortsatt kan lastes ned av alle som ønsker det. I alle fall fram til den 24. januar. Da er det slutt.
Zakariassen forteller at man med nettskyløsningen Windows Azure ville ha kunnet fikset problemene mye raskere, men at Azure ennå ikke har kommet i betaversjon engang. Foreløpig er den bare installert på ett datasenter hos Microsoft.
- Det var kanskje ikke så lurt å slippe dette rett før helgen, innrømmer Zakariassen. Det førte blant annet til at folk med helgefri måtte kalles tilbake på jobb.
Zakariassen kan forøvrig også fortelle betaversjonen av Windows 7 inneholder de samme installasjonsvariantene som i dag finnes for Vista. Dette inkluderer Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise og Ultimate. Zakariassen kan dog ikke si noe om hvorvidt også Windows 7 vil bli tilbudt i nøyaktig disse variantene.
Enterprise vil stadig bare bli tilbudt de aller største kundene og vil ikke kunne kjøpes i butikken. Og Ultimate skal stadig inneholde alt det de øvrige versjonene inkluderer, både bedriftsfunksjonaliteten og underholdningsfunksjonaliteten.
Den største forskjellen fra tidligere er dog at en del programmer, slik som klienter for e-post og lynmeldinger, ikke lenger vil være med i noen av utgavene. Disse vil i stedet bli tilbudt som nedlastbare programmer via Microsoft Windows Live-tjeneste.
- Dette gjør det blant annet mulig med raskere oppdateringer av programmene, forteller Zakariassen.
Han han fortsatt ikke si noe om priser, oppgraderingsmuligheter eller lanseringsdatoen for Windows 7.
Les også:
- [10.01.2009] Full stopp for betautdelingen
- [08.01.2009] Windows 7 beta er offisielt tilgjengelig