RESULTATERFINANS

Verdensbanken svartelistet indisk IT

Både Satyam og Wipro skal ha bestukket noen av sine kundekontakter i Verdensbanken.

13. jan. 2009 - 07:53

Verdensbanken kunngjorde i går at tre indiske IT-selskaper, Satyam, Wipro og Megasoft Consultants, er svartelistet fordi de skal ha bestukket sine kundebehandlere i banken.

Svartelistingen er ikke ny, men har hittil ikke vært offentlig kjent. Verdensbanken har hatt som praksis å ikke kunngjøre hvilke selskaper de nekter å gjøre forretninger med. Dette prinsippet ble forlatt som følge av kritikk i Wall Street Journal. Banken sier de heretter vil offentliggjøre alle tilfeller der de svartelister selskaper.

Ingen av de tre tilfellene der banken nekter å gjøre forretning med indiske IT-selskaper er nye:

  • Wipro ble svartelistet for fire år i juni 2007 for å ha «tilbudt bankansatte utilbøyelige fordeler». Wipro er Indias tredje største IT-selskap, etter Tata (TCS) og Infosys.
  • Megasoft Consultants ble svartelistet for fire år i desember 2007 for å ha opprettet et fellesselskap med ansatte i Verdensbanken samtidig som de gjorde forretninger med banken.
  • Satyam ble svartelistet for åtte år i september 2008 for å «tilbudt bankansatte utilbøyelige fordeler» og for ikke å ha dokumentert honorarer til underleverandører.

Kritikere mener Satyam-skandalen kunne vært oppdaget tidligere dersom Verdensbanken hadde vært åpen om svartelistingen. I forrige uke ble det avslørt regnskapsfusk for en milliard dollar i Satyam. Selskapets ledelse er avsatt. Tre i toppledelsen arrestert, og sitter nå i varetekt. Styret er erstattet med et nytt oppnevnt av den indiske regjeringen.

Wipro og Satyam skal blant annet ha tilbudt bankansatte aksjer. En av dem som tok i mot slike tilbud, var bankens daværende IT-sjef Mohammed Muhsin, som gikk av i 2005.

I et intervju med BBC, sier en representant for Wipro at disse tilbudene ikke var i strid med bankens regler, fordi aksjene ble betalt for og transaksjonene ble oppgitt til bankens ledelse. Muhsins advokat sier til Wall Street Journal at Muhsin ikke hadde noen direkte innflytelse over hvilke tjenestekontrakter banken inngikk. En talsperson for Verdensbanken sier bankens regler forbyr ansatte å utnytte sine stillinger til egen økonomisk fordel.

Ifølge det indiske magasinet Business Standard inngår Verdensbanken IT-kontrakter for mellom 25 millioner og 30 millioner dollar i året. Før svartelistingen sier Wipro at de hadde kontrakter med Verdensbanken verdt rundt 1 million dollar i året, og at svartelistingen følgelig ikke betyr noe for deres inntjening. I sin offisielle redegjørelse sier de videre at tre ansatte i Verdensbanken kjøpte i alt 1 750 Wipro-aksjer for til sammen 72 000 dollar.

Megasoft sier til Business Standard at offentligheten for lengst er kjent med at de er utestengt fra å gjøre forretninger med Verdensbanken, gjennom diverse børsmeldinger og egne årsrapporter.

Avsløringene fra Verdensbanken utløste et kursras på 10,6 prosent for Wipro-aksjen. Megasoft-aksjen falt rundt 3 prosent før den tok seg opp igjen, og endte dagen med en nedgang på 0,63 prosent.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra