De enorme finansielle musklene til Nokia gjør at Qt Software, tidligere kjent som det norske selskapet Trolltech, nå kan oppfylle en gammel drøm.
Nokia kunngjør i dag at Qt-rammeverket blir tilgjengelig gjennom LGPL-lisensen (Lesser General Public License) fra og med den kommende versjon 4.5. Denne skal etter planen utgis i mars måned.
Rammeverket er fra før tilgjengelig både kommersielt, og som åpen kildekode gjennom GPL-lisensen.
- Nå får både profesjonelle utviklere og friprog-miljøet flere lisenser å velge mellom. Det vil føre til enda flere prosjekter, og på den måten utvides og styrkes Qt-miljøet, sier Sebastian Nyström, ansvarlig for Qt Software i Nokia.
Ved å tilby kildekoden over LGPL forventer selskapet at enda flere vil ta i bruk rammeverket. På denne måten håper de å få flere verdifulle tilbakemeldinger og flere bidrag.
- Det vil sikre at produktet fremdeles vil være blant de beste kryssplattforms brukergrensesnitt og applikasjonsrammeverkene som finnes, sier Nyström.
Den kjente grunnleggeren av Linux-distribusjonen Ubuntu, Mark Shuttleworth, er blant flere som hyller initiativet. Han kaller det et gjennombrudd for deres lisensmodell.
- Dette er svært gledelig. Qt er mye brukt i Kubuntu og KDE-applikasjoner. De nye betingelsene gjør det enklere å levere mer «lettsindige» applikasjoner til brukerne. Nokias investeringer innen Qt og Linux-plattformen er en viktig driver for innovasjon innen friprog- og mobilmiljøet, sier Canonical-sjefen i en pressemelding.
Også blant grunnleggerne av Qt er det stor entusiasme å spore for tilbudet om enda friere lisens for brukerne. Dette har vært en gammel men dyr drøm, avslører en av gründerne.
- Dette er fantastisk og gjør at vi kan samarbeide mye tettere med friprog-miljøet. Å lisensere på LGPL har alltid vært det neste logiske skrittet for oss - men dette har vi ikke hatt økonomiske muskler til å gjøre tidligere, sier teknologirådgiver Eirik Chambe-Eng i Qt Software, og en av de opprinnelige Trolltech-gründerne.
- Nå som vi er en del av Nokia med en stor organisasjon bak oss, er dette endelig mulig, fortsetter han i en videosnutt som er lagt ut på selskapets nettsider.
Chambe-Eng forteller at de også vil introdusere en egen bidragsmodell, som gjør det mulig for eksterne utviklere å bidra med funksjonalitet til Qt.
- Det betyr at vi får flere hjerner som virker sammen, noe som vil gjøre Qt enda bedre, fortsetter Chambe-Eng. Han understreker at dette ikke skal gå på akkord med kvalitetssikring av produktet.
Les også:
- [12.01.2009] Utenlandske eiere sikret fremtiden