KOMMENTARER

Jobs har gjort seg uerstattelig

IT-selskaper er mer avhengig av toppsjefen og Apple er kron-eksempelet.

15. jan. 2009 - 09:43

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

I veldig mange industrier løftes det ikke på så mange øyebryn når lederskiftene kommer. Mange bransjer og bedrifter er preget av veldig fastlagte rammevilkår. Produktene kan ikke endre seg så mye og selskapene preges av langsiktighet og langsomme endringer.

Slik er det ikke i IT-bransjen. Ikke bare blir råvarene veldig raskt mye bedre, men utviklingen endrer kurs - ofte og hardt. Ser du ikke endringene i tide, mister du veldig fort posisjoner du trodde du eide. Fusjoner, legg om, skill ut, gir opp og ikke minst lanser splitter nye produkter som tar konkurrentene på sengen.

Selv store maskinvare-leverandører som HP ble i fjor tatt på sengen. Salget av de små netbook-maskinene eksploderte plutselig og med et kunne Acer skryte av være verdens største PC-leverandør.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Det er derfor IT-selskaper er så ekstra avhengige av sine toppledere. En ny leder kan i løpet av bare et år eller to har ødelagt 20-30 års historie eller ha triplet selskapets verdi.

Og få andre selskaper har vært så tungt preget av sin mangeårige toppsjef som Apple. Selv om ikke rollefordelingene selskaper som i Apple er så godt kjent, er Jobs kjent som en ekstremt tilstedeværende toppsjef med en enorm arbeidskapasitet. Mange kilder påstår at han detaljstyrer det aller meste, inkludert produktutvikling og godkjenning av design på alle nivåer.

Apple har vært trukket frem som det motsatte eksempelet på trenden rundt bedriftsdemokrati og delegering av ansvar. Jobs, hevder mange, styrer Apple med jernhånd.

Hvor mye av æren for hele "i"-strategien med iPod, iPhone og iTunes Jobs egentlig har er vanskelig å måle. Mange hevder at det er britiske Jonathan Ive som er hjernen, men Jobs har tatt ideene til produktfolk som Ive og presset dem sammen og frem i en sammenhengene plan.

Jobs har som mange andre dyktige enveldige sjef (og dikatatorer) vært lite ivrig til å dyrke frem arvtagere. Og her ligger kjernen: Apple har lykkes med å gjennomføre en helhetlig strategi, prioritert frem av en hjerne med den fokus det gir. De andre skal adlyde ordre og da blir det langt ned til neste toppleder-emne. Ansatte som har hatt toppleder/gründer-ambisjoner har forlatt skuta fort.

Nå kan dette straffe seg hardt. Apples posisjoner er sårbar og kanskje er det bare Google som har så mange erklærte konkurrenter. Faren er nå at Jobs innsetter en person som er flink med regnskap og kontroll. Hvis Jobs da ikke kommer raskt tilbake eller han klarer å slippe tømmene, kan Apple rakne fortere og hardere enn de aller fleste.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.