FORBRUKERTEKNOLOGI

Endelig bredbånd med raskere opplasting

Nextgentel lover opptil 20 ganger høyere oppstrømshastighet over telekabelen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. jan. 2009 - 10:51

De fleste som har fast bredbånd i Norge i dag, har et ADSL- eller ADSL2+-abonnement. Selv om dette for en del år tilbake var drømmen for mange, og sikkert også er det for dem som ennå ikke har fått det, så er dette teknologier med begrensninger som har gjort seg sterkt gjeldende de siste årene. Ikke minst gjelder dette opplastingshastigheten.

Bjørn Eirik Loftås, redaktør for dataseksjonen i Dinside.no, som er en søstepublikasjon av digi.no, skrev tidligere denne uken om at ADSL-teknologien har blitt en blitt en stor bremsekloss for den naturlige utviklingen av Internett, hvor brukerskapt innhold er i ferd med å få en mye større plass.

Ser vi bort fra fiberbaserte løsninger, som bygges ut stadig flere steder, er det få som tilbyr opplastingshastigheter særlig høyere enn 1 megabits per sekund. De som gjør det er primært kabelselskaper som tilbyr bredbånd over tv-kabelen. Blant annet lover Canal Digital opptil 3.6 megabits per sekund oppstrøms, dersom man velger en tilleggpakke til det ellers dyreste abonnementet.

Ulempen med disse abonnementene er at det ofte kreves at store deler av nabolaget velger samme leverandør. Ellers blir det ingen utbygging. Dette er en faktor som ikke i like stor grad påvirker bredbånd over telefonkabelen, en kabel som er installert i de aller fleste boliger allerede.

Denne uken kunngjorde Nextgentel at selskapet har begynt å tilby bredbåndsteknologien VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line 2) kommersielt. Selskapet kunngjorde allerede høsten 2007 planer om å ta i bruk VDSL2. Det gjorde forøvrig også Telenor, men foreløpig ser det ut til at selskapet har fokusert på fibersatningen selskapet kunngjorde samtidig.

Nextgentel tilbyr nå to ulike VDSL2-abonnementer. Det billigste V30, koster 598 kroner i måneden, drøyt hundre kroner mer enn det raskeste ADSL2+-abonnementet. Men det tilbyr til gjengjeld en opplastingshastighet på opptil 5 megabits per sekund, altså fem ganger mer en ADSL2+-abonnementet. Nedlastingshastigheten er på inntil 30 megabits per sekund, 50 prosent mer enn det som tilbys med ADSL2+.

Med det dyreste abonnementet, som koster 698 i måneden, loves det en nedlastingshastighet på inntil 40 megabits, mens opplastingshastigheten er på 20 megabits per sekund.

Prisene forutsetter 12 måneders bindingstid.

En betydelig ulempe med blant annet VDSL2 er at teknologien avhenger av kort avstand mellom sentral og kunde. V30-abonnementet tilbys derfor bare til kunder hvor kabelenlengden mellom sentral og bolig er 800 meter eller kortere. V40-abonnementet krever enda kortere avstand, 500 meter.

VDSL2-teknologien skal være være god for i alle fall 100 megabits per sekund i begge retninger, men da må man nesten bo «oppå» sentralen.

Dette gjør at VDSL2 bare er et tilbud for dem som bor svært nær en sentral. Et stor flertall av de norske husstandene har større avstand til sentralen enn 800 meter. Det er ikke luftavstanden som teller, men lengden på kobberkabelen som benyttes. Denne kabelen kan gå innom mange andre husstander på veien til sentralen.

Det er derfor ikke så enkelt for privatpersoner å vite den faktiske avstanden. Men benytter man Telenors Kapaks-tjeneste, får man oppgitt en avstand dersom man følger innloggingsinstruksene på denne siden og deretter søker etter å ha krysset av for «Digitalt Ethernet».

– Teknologien har vært under testing hos oss en stund, og vi anslår at

hver femte kunde kan oppgradere til de nye hastighetene, sier informasjons- og markedsdirektør i Nextgen, Morten Ågnes, i en pressemelding.

I første rekke vil selskapet tilby VDSL2 til privatkunder i de største byene, Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, men selskapet oppgir at det bygger ut fortløpende, basert på responsen i markedet. Man kan melde sin interesse på selskapets nettsted.

Nextgentel er riktignok ikke først i Norge med å levere VDSL2. Netpower leverer slike tjenester til bedriftskunder i Oslo og Sør-Rogaland. Selskapet skal også begynne å tilby VDSL2 i Bergen.

Som det går fram i debatten nedenfor, tilbyr også Tafjord Mimer VDSL2 i enkelte steder på Vestlandet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.