BEDRIFTSTEKNOLOGI

«Folk tror vi bare driver med bokser»

- Dell er langt mer enn mange tror, fastslår produktsjef Inge Hjelmfoss.

Inge Hjelmfoss, produktsjef i Dell Norge
Inge Hjelmfoss, produktsjef i Dell Norge Bilde: Marius Jørgenrud
29. jan. 2009 - 08:33

digi.no har vært på besøk hos Dell i selskapets lokaler på Skøyen i Oslo. På timeplanen stod det «teknologitime», men vi rakk innom både oppklaringer, nyansettelser og kostnadsbesparelser.

Det ble også tid til en aldri så liten omvisning på serverrommet, eller «lekerommet», som de kaller det. Se bilder nederst.

Aller først, la oss klare opp misforståelsen om at Dell bare leverer maskinvare. Det gjør de nemlig ikke.

– Nesten hver dag må vi forklare for kunder at vi gjøre mye mer enn de tror. Per dags dato er vi en systemintegrator. Det innebærer at vi har bygget opp et leveranseapparat og partnernettverk som gjør at vi kan gå inn i selv de mest komplekse løsninger innen IT-infrastruktur. Dette inkluderer alle programvaretjenester unntatt virksomheters interne applikasjoner, forteller Inge Hjelmfoss, produktsjef for servere og lagring.

Om lag 45 av selskapets nærmere 110 ansatte i Norge jobber med slike infrastruktur-konsulenttjenester, ifølge Hjelmfoss.

Denne gjengen bygget blant annet superklyngen til olje- og gassleteselskapet EMGS i Trondheim, som er blant landets største. Anlegget består av to gigantiske serverrom, som inneholder henholdsvis 1300 og 500 servere.

Dell kastet seg inn i konkurransen om serverrommet i 1995. Hvor står selskapet, som i over 13 år har konkurrert i dette markedet mot størrelser som IBM, HP og Sun.

– Folk tror vi bare er en boksleverandør, men det endrer seg måned for måned. Nå leverer vi helt andre løsninger enn tidligere. På mange måter er vi tenåringen som har utfordret de eldre selskapene. Fordelen med det er at vi ikke sitter på mange gamle legacy-systemer. Vi er opptatt av at alt skal være basert på helt åpne standarder, sier Hjelmfoss.

Det har skjedd en stille revolusjon siden Intel for fem år siden lanserte sin første 64-bits Xeon-prosessor, mener Hjelmfoss.

– Det har gjort det mulig å flytte de virkelig tunge jobbene over til standard utstyr. Mens man for bare tre år siden ikke kunne adressere mer enn fire gigabyte minne på en Windows-server, er det nå ingen som i overskuelig fremtid vil oppleve praktiske problemer med minneadressering.

Også innen virtualisering har det skjedd mye på relativt kort tid.

– I stedet for bare de klassiske virtualiseringsplattformene fra IBM og HP, så kom VMware på banen med løsninger som kjører på standardutstyr, forteller Inge Hjelmfoss.

Drikker sin egen champagne

Som leverandør av slike løsninger, er det kanskje ingen overraskelse at Dell også selv tar sin egen medisin, og på den måten oppnår besparelser.

– Vi skrudde av vår siste Unix-maskin i 2006. Siden har virtualisering gjort det mulig for oss å kaste ut 19 av 20 servere, sier Hjelmfoss.

Slikt blir det store besparelser av. På verdensbasis oppgir selskapet å ha spart over 200 millioner kroner på virtualisering.

I løpet av inneværende år regner produktsjefen med å levere de første virtualiserte kontor-PC-ene til norske kunder.

– Dette blir mer aktuelt jo mer homogen brukermasse, og større sikkerhetskrav en virksomhet har. Saksbehandlere og funksjoner innen bank- og finansnæringen er de mest aktuelle.

I en verden der stadig flere velger virtualisering, og der virtuelle maskinene kjører i store SAN-løsninger (Storage Area Network), blir lagring veldig sentralt.

– På lagring er vi ikke den billigste, men vi sier at lagring er det mest sentrale og mest forretningskritiske innkjøpet du vil gjøre de neste tre årene.

«Vi er annerledes»

Andre leverer mer eller mindre tilsvarende produkter, medgir Hjelmfoss, men understreker at de har valgt en litt annen tilnærming.

– Konkurrentene våre leverer løsninger som inneholder en rekke valgfrie pakker. Hvis man kjøper en løsning fra Dell så følger alt med. Hvis man går på akkord med tjenestene rundt kan man fort få problemer, hevder han.

Mange av konkurrentene sliter i nedoverbakke, og må ty til nedbemanninger som følge av finanskrise og dårligere tider. Dell er for tiden inne i den såkalte stille perioden, tiden rett før kvartalspresentasjonen kommer. Det amerikanske selskapet oppgir heller ikke egne tall for det norske markedet. Dermed er det med lite håp om svar at vi spør:

– Hvordan går det med Dell?

– Det vi kan si er at vi leverte et overskudd på nesten en milliard dollar i forrige kvartal i vårt avvikende regnskapsår. Vi må komme tilbake til hva resultatene for siste kvartal i februar. Det viktigste for oss i 2009 er å gi kundene effektive og kostnadsbesparende dataløsninger, sier markedssjef Hans Seime.

Han legger til at selskapet for tiden har ledige stillinger, og forteller at de leter etter 4–5 personer til salgsavdelingen.

Produktsjef Inge Hjelmfoss i Dell Norge viser stolt frem selskapets «lekerom». Serverrommet benyttes blant annet i forbindelse med seminarer og kurs. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Produktsjef Inge Hjelmfoss i Dell Norge viser stolt frem selskapets «lekerom». Serverrommet benyttes blant annet i forbindelse med seminarer og kurs. Bilde: Marius Jørgenrud
KVM-løsningen er elegant. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
KVM-løsningen er elegant. Bilde: Marius Jørgenrud
Hjelmfoss demonstrerer hvordan bladserverne kan tas ut og settes inn mens løsningen er i drift (hotswap). <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Hjelmfoss demonstrerer hvordan bladserverne kan tas ut og settes inn mens løsningen er i drift (hotswap). Bilde: Marius Jørgenrud
 <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Bilde: Marius Jørgenrud
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra