Teleoperatøren Network Norway er raskt ute med å hylle forslaget fra Trine Skei Grande i Venstre om å innføre pant på mobiltelefonen.
- Vi stiller oss 100 prosent bak forslaget. Vi har vært med på ulike initiativer tidligere, men innser at for at pant på mobiltelefoner skal få gjennomslag, så må dette standardiseres på samme måte som ved panting av tomflasker, sier direktør for samfunnskontakt Tom Guldberg til digi.no.
Mobiltelefonen er liten og kan virke harmløs. Men den inneholder både bromerte flammehemmere og tungmetaller som kadmium.
Norge er på verdenstoppen i bruk av mobiltelefoner og i snitt selges det 2,3 millioner mobiltelefoner i året.
- De fleste av oss har både to og tre utrangerte mobiltelefoner liggende i skuffer og skap. Ved å lage et enkelt og brukervennlig system som fungerer, kan millioner av gamle telefoner bli gjenvunnet på en miljøvennlig måte, sier Guldberg.
Hvis mobileieren i tillegg får en pantegevinst på kanskje 100 kroner, tror Guldberg dette vil motivere til å kvitte seg med gammelt utstyr.
Guldberg mener mye av gammelt ustyr kan egne seg til gjenbruk. Batteriet er blant de viktigste komponenten i mobiltelefonen.
På lik linje med at det i dag er dagligvarebutikkene som har panteordninger for flasker, kan for eksempel telefonforhandlere ha sine panteordninger.
- Det viktigste er å få i gang et økosystem som lokker gammelt ustyr ut av skuffer og skap, sier Guldberg.