FORBRUKERTEKNOLOGI

Drømmer om PC-en som forstår deg

Dette blir mulig med semantisk web på skrivebordet, sier KDE-utvikler Sebastian Trüg.

Sebastian Trüg har ledet arbeidet med å implementere semantisk teknologi i KDE.
Sebastian Trüg har ledet arbeidet med å implementere semantisk teknologi i KDE. Bilde: Marius Jørgenrud
12. feb. 2009 - 08:15

Den semantiske weben ventes å gi store fremskritt innen informasjonsflyt og gjenfinning av data, men også lokalt på PC-en kan du snart glede deg over forskningens frukter.

Kort fortalt gjør semantisk teknologi det mulig å koble ulike datakilder eller ressurser sammen.

Et hav av nye muligheter åpner seg ved å definere relasjonene mellom data.

Den tyske utvikleren Sebastian Trüg har ledet arbeidet med å implementere slik teknologi i fri programvare- og skrivebordsmiljøet KDE, et av de to mest brukte på Linux.

Tidligere har han brukt abstrakte modeller for å forklare fordelene dette gir, men da han denne uken holdt hovedtalen på Dataforeningens seminar om semantisk web, ville han i stedet beskrive mulighetene gjennom et fremtidsscenario:

Virtuelle mapper

- Tenk om min bærbare PC bare viser frem jobbrelatert e-post mens jeg er koblet opp hos arbeidsgiver. Dersom jeg tar opp en melding får jeg umiddelbart tilgang til relaterte meldinger, kanskje med skjermbilder knyttet til en presentasjon jeg skal holde. Jeg kan enkelt søke opp flere bilder knyttet til et spesielt tema. Jeg slipper å lete gjennom alle mappene mine for å finne dette frem, fordi alt er koblet sammen.

Som filminteressert ønsker Trüg en automatisk oversikt over kino-tilbudet i Oslo når han er på besøk. Denne kan være filtrert mot kalenderen.

- Tilbudet bør tilpasses ledig tid i min kalender.

Det handler om at det skal bli enklere å jobbe med informasjon Tilbake i Tyskland plugger han kanskje inn et kamera for å se bilder han tok under utenlandsturen. PC-en vil da foreslå tagging av bildene basert på hvilke personer han møtte på reisen, igjen koblet mot kalenderen.

Bildene vil kunne relatere seg til hverandre baserte hvem som er avbildet, geo-informasjon, tid og sted og så videre, ser han for seg.

- Dette er visjonen. Det handler om at det skal bli enklere å jobbe med informasjon, sier utvikleren, som til daglig jobber for Linux-distributøren Mandriva.

Selve grunnlaget for teknologien er at alt innhold kan beskrives som en ressurs, enten det er snakk om e-postmeldinger, lydfiler, filmsnutter eller dokumenter. Også personer er ressurser, og alt sammen må kunne representeres unikt ved hjelp av en URI (Uniform Resource Identifier).

- En viktig forutsetning er å vite hva vi snakker om. Derfor trenger vi definisjoner, også kjent som ontologier, som beskriver dataene. Det gjør det mulig å prosessere data algoritmisk.

Det semantiske rammeverket som muliggjør mye av dette er implementert i KDE4. Rammeverket er utviklet gjennom et 140 millioner kroners EU-finansert friprog-prosjekt kalt Nepomuk.

Foreløpig ligger mesteparten av denne teknologien «under panseret» i KDE, men gjennom filbehandleren Dolphin er det allerede mulig å tagge filer, legge inn kommentarer og søke opp informasjon, omtrent som indeksert innhold i Google Desktop og lignende løsninger.

- I fremtiden blir det forhåpenligvis flere muligheter, ved at appliksjoner kan integere og opprette nye metadata som kan gjøre det enklere å organisere informasjon, sier Trüg til digi.no.

Sebastian Trüg er foreløpig mest kjent som mannen bak brennerprogramvaren K3b for KDE. Denne applikasjonen planlegger han å integrere mot det semantiske rammeverket.

- Det vil gjøre det mulig for systemet å huske hvilke filer som er brent på hvilken DVD. En fordel kan være å få oversikten over hvilke musikkfiler jeg ennå ikke har tatt backup av. Men her gjenstår det mye arbeid, sier han.

Et fransk forskningsprosjekt kalt Scribo tar opp tråden og følger opp utviklingen av semantisk desktop i samarbeid med Mandriva, sier Trüg.

Fri programvare har ifølge Trüg kommet lenger enn kommersielle aktører som Microsoft med Windows og Apple med OS X på dette området.

- Så vidt jeg vet har Windows Vista en begrenset mulighet til å tagge filer. Vår fordel er at vi bruker semantisk web-teknologi i bunnen, og dermed kan tagge alt, og lenke innhold mot alt mulig. Men teknologien må utvikles videre og det trengs flere utviklingsressurser.

- Så langt er dette et område der vi er foran konkurrentene, men Microsoft og Apple kan raskt plukke opp tråden. Derfor håper jeg at vi kan få flere åpen kildekode-utviklere interessert i bidra til dette arbeidet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra