Stockholm (NTB-TT-AFP): De fire tiltalte i Pirate Bay-saken i Stockholm nekter blankt for at de gjorde noe galt da de la til rette for nedlasting av filmer, musikk og spill fra internett.
De fire, som står bak fildelingsnettstedet Pirate Bay, risikerer opp til to års fengsel og store bøter hvis de blir funnet skyldige i rettssaken som ble innledet i Stockholm mandag. De erklærte seg ikke skyldige og avviste bestemt kravet om at de må dømmes til å betale rundt 117.000 kroner i erstatning.
– Fildelingstjenester kan brukes både på lovlig og på ulovlig vis, sa forsvarsadvokat Per Samuelsson i retten mandag.
– Og ifølge svensk lov er det lov å tilby tjenester som kan brukes både på lovlig og ulovlig vis, tilføyde han.
Opphavsrett
Hans Fredrik Neij (30), Gottfrid Svartholm Warg (24), Peter Sunde (30) og Carl Lundström (48), er tiltalt for medvirkning til brudd på den svenske opphavsrettslovgivningen. I tillegg krever musikk-, film- og programvareindustrien om lag 100 millioner kroner i erstatning.
Dette er penger som skal være tapt på grunn av virksomheten til Pirate Bay. Nettstedet har om lag 140.000 daglige treff fra norske brukere, noe som tilsvarer om lag 1 prosent av den samlede trafikken.
Ifølge tiltalen har de fire tjent penger på virksomheten på Pirate Bay gjennom salg av annonseplass. – Dette er en stor og viktig sak om opphavsrett, men det er ingen politisk rettssak, slik enkelte har hevdet, sa en av bransjens advokater på vei inn i retten mandag.
Gottfrid Svartholm Warg sier til nyhetsbyrået TT at han ikke tror en fellende dom vil få store følger for fildelingen på internett.
Støtter
Rundt 20 demonstranter var møtt fram utenfor rettslokalet i Stockholm for å vise støtte til de tiltalte.
– Jeg mener det er den demokratiske problemstillingen som er den viktigste, og ikke selve spørsmålet om fildeling, sier demonstranten Krister Lindberg. Hvis de fire tiltalte blir kjent skyldige, kan det bety at friheten på internett reduseres og kontrollen øker, mener han.
Svensk politi beslagla nesten 200 servere – maskiner som betjener datanettverk – under flere razziaer mot Pirate Bays lokaler i 2006. Men hver gang var nettstedet tilbake etter få dager, med servere spredt i flere land.
Les også:
- [19.06.2009] Svensk fildeling skyter fart
- [17.04.2009] Pirate Bay tapte rettsaken
- [02.04.2009] Skremmer svenske fildelere
- [18.02.2009] Redusert tiltale mot Pirate Bay
- [17.02.2009] Ingen løsning på Pirate Bay-floken
- [16.02.2009] Pirate Bay for retten
- [06.02.2009] Telenor-protest mot dansk piratsperre
- [03.12.2008] Fildelere hundses i Danmark og Frankrike
- [20.10.2008] Politiet prioriterer ikke fildeling