W3C kom nylig med det første utkastet til webstandarden HTML 5 siden juni i fjor. Det nye utkastet inneholder en rekke endringer.
Den største endringen er likevel at den separate standarden Web Forms 2.0, nå har blitt en integrert del av HTML 5. Web Forms 2.0 ble skapt av WHATWG-medlemmer fra blant annet Opera Software og Mozilla for omtrent fem år siden.
Web Forms 2.0 er i praksis en utvidelse av skjemafunksjonaliteten i HTML 4.01. Den inkluderer blant annet nye typer felter - for eksempel til dato eller e-post. Dessuten tilbyr den muligheten for å markere et felt som obligatorisk, en viss validering på klientsiden, muligheten til å bruke skjemakontroller utenfor skjemadefinisjonen, mulighet til å tilby et sett med foreslåtte verdier til felt, samt en innstilling som forteller nettleseren om den skal fylle inn historiske data i feltet eller ikke.
Skjemaer er svært mye brukt på websider, men funksjonaliteten har altså ikke blitt utvidet eller forbedret siden HTML 4.01 kom i 1999.
Hovedmålet med HTML 5, som å bli bearbeidet og testet i mange år framover, er likevel å gjøre det enklere å lage webapplikasjoner, det vil si brukerprogramvare som kjøres direkte i nettleseren.
Men den kommende standarden inkluderer også elementer som skal gi bedre multimediestøtte uten behov for plugins. Dette inkluderer elementene audio, video og media, som samlet kan presentere lyd og video for brukeren, samt elementet canvas for 2D-grafikk.
Noe av fordelen med å bruke den integrerte multimediestøtte framfor å benytte plugins, er muligheten til å manipulere avspillingen innenfor DOM (Document Object Model), det vil si ved hjelp av blant annet CSS og JavaScript.
I utkastet til HTML 5 står det at det ville være til fordel for interoperabiliteten dersom alle nettlesere kunne støtte de samme codecene. Men det finnes ingen kjente codec som tilfredsstiller alle de nåværende aktørene.
Arbeidsgruppen som jobber med HTML 5 mener at man trenger en codec som er kjent for ikke å kreve lisensiering per enhet eller per distributør, at den er kompatibel med utviklingsmodellen basert på åpen kildekode, at den har god nok kvalitet til å være brukbar, samt at den ikke utgjør en ekstra, skjult patentrisiko for store selskaper. Foreløpig har man ikke funnet noe slik codec, verken for video eller lyd.
En oversikt over endringene siden forrige utkast til HTML 5, finnes her. Dokumentet beskriver også forskjellene på HTML 5 og HTML 4.01.
Hele arbeidsutkastet til HTML 5-spesifikasjonen er tilgjengelig her.
Les også:
- [27.08.2009] HTML 5-arbeidet krever flere ressurser
- [07.07.2009] Uenighet stopper videoformat i HTML 5
- [06.07.2009] XHTML2 skrotes
- [17.01.2009] Ingen nordmann har gjort mer for weben
- [24.09.2008] Vurderer utvidet støtte for vektorgrafikk i IE
- [15.09.2008] - HTML 5 blir først ferdig i 2022
- [12.06.2008] Dette må du vite om HTML 5
- [14.05.2007] Enighet om grunnlaget for neste HTML
- [15.03.2007] Mener XHTML er uheldig for brukerne
- [08.09.2006] Ny teknikk for lyd og grafikk på nettsider